Janai Bugger är en amerikansk sopran som fått en lång rad utmärkelser de senaste åren för sin "subtila, vackert schatterade, lyriska sopranröst" som kritikern F. Paul Driscoll uttryckte saken. På bilden är hon på väg att brista ut i en aria, och det bästa sättet är förstå arior är att tänka på dem som frusna ögonblick i en opera.

I rollen som Pamina i "Trollflöjten" på Metropolitanoperan i New York.

Det är i ariorna sångarna uttrycker allt deras karaktärer känner i stunden, men de innehåller aldrig någon handling. All action finns istället i recitativen.
Arians funktion är en av många av de saker om opera som som Malmöoperans chefsregissör Elisabeth Linton berättade i avsnitt 73 av Vad Vi Vets förklarande podd "Perspektiv". (Hösten 2022 tillträder hon som konstnärlig chef på Det Konglige Teater i Köpenhamn.)

"Alla älskar opera - de vet bara inte om det än!" Med den bjussiga attityden ger Linton perspektiv på opera ur alla tänkbara vinklar. Hon går igenom skillnaderna mellan opera, operett och musikal, diskuterar vad arior respektive recitativ har för funktion, pratar om varför operasångare är konstens elitgymnaster och punkterar hål på myten om opera som elitistiskt. Och så pratar hon om en lång rad andra saker som kommer göra att du förstår mycket mer nästa gång du besöker ett operahus.

Ladda ner och lyssna

Podden finns på Spotify, Apple, Google, Acast och i alla andra appar där poddar finns. Följ podden för att inte missa kommande avsnitt.