I samarbete med Unibet | Statistiksajten FiveThirtyEights beräkning av ett genomsnitt av alla aktuella opinionsundersökningar - en så kallad polls of polls - är sannolikheten för att Biden står som segrare 52,3 procent, mot Donald Trumps 42,8 procent. Hos Unibet är sannolikheten enligt oddsen för att Biden vinner ännu högre: 65 procent mot Trump 38 procent. (För att räkna ut sannolikhet, dividera 1,0 med det aktuella oddset.)

Det går inte att säga att den ena är trovärdigare än den andra eftersom det trots allt rör sig om spekulationer, eftersom de mäter olika saker. En opinionsundersökning ger svar på vad de tillfrågade uppger att de tänker rösta på. Osäkerheten ligger dels i att personen inte ännu gjort vad de säger att de ska göra, och dels i att det inte är säkert att de kommer göra vad de säger. (Det är därför vallokalsundersökningar ofta är mer trovärdiga än opinionsundersökningar, helt enkelt eftersom folk då faktiskt gjort något.)

Oddsen sätts av spelbolagen utifrån en stor mängd parametrar som är kopplat till hur en valrörelse brukar funka. Det kan handla om att det ofta är överraskningar den sista månaden innan valdagen, exempelvis genom avslöjanden som media gör om någon av kandidaterna, eller hur mycket pengar de lyckas samla in, eller hur debatterna gick eller vem som ansågs vinna debatterna, för att nämna något.

De tar också hänsyn till andra odds (som sannolikheten för att den ena eller andre vinner vågmästaredelstaterna), spelmönster (hur folk spelar på kandidaterna) och även till opinionsundersökningar eftersom det kan påverka förtroendet hos både allmänheten och humöret hos kandidaterna.

Inför det två senaste valen i Sverige pekade opinionsmätningarna på att KD skulle åka ur riksdagen medan oddsen pekade på att de skulle hålla sig kvar. I båda fallen fick oddsen rätt.

Osäkerheten med odds ligger i den data som den baserar sig på. Den kan vara felaktig och oddssättaren kan lägga för stor vikt vid något som inte är avgörande. Det är därför som spelbolagen kan jobba med flera olika oddssättare för att verifiera att de odds som sätts är rimliga.

I vintras var det inte många som räknade med att Joe Biden skulle bli Demokraternas presidentkandidat. Foto: Andrew Harnik / AP / TT

I början av en valrörelse finns inte lika mycket fakta om de aktuella kandidaterna och temporära motgångar kan göra att oddsen skjuter i höjden. När Joe Biden var uträknad i vintras gav han 41 gånger pengarna, och den som vågade satsa på honom då kan bli rikligt belönad om det visar sig att Biden blir USAs nästa president.

Unibet - Av spelare, för spelare.

För att spela på utgången i det amerikanska valet och mycket annat - besök Unibet.se.