Tv-serien "The queen's gambit" har lånat sin titel från schacköppningen damgambit. Det är av de äldsta dokumenterade öppningarna och namnet, gambit, betyder att öppningen inkluderar ett bondeoffer. Öppningsdraget sker med bonden framför damen. [1. d4 d2. 2. c4]

Eftersom tv-serien väckt ett intresse för schackspel bad vi Polina Otto om tips på fler bra öppningar. Otto har varit schackmästare i junior SM och representerat Sverige i VM vid två tillfällen. Idag är hon aktiv inom Sveriges Schackförbund där hon arbetar med att förändra det faktum att bara tre procent av de som tävlar professionellt i schack är kvinnor.

Polina Otto. Foto: Alexandra Sandberg för Vad Vi Vet.

"Bra öppningar leder till bättre positioner och bra positioner leder till vinst." summerar Otto. Några av de bästa öppningarna i ett parti åstadkommer ett eller flera viktiga mål: a) Ta kontroll över mitten av brädet, b) Använda flera olika pjäser för detta och c) hålla kungen skyddad.

Öppningarna - eller partier som de också kallas - brukar vara avklarad inom mellan åtta och tio drag, och syftet är att ge spelaren en solid grund för att fortsätta sitt spel.


Spanskt parti -  "Ruy Lopez"

Låt oss kolla på den absolut vanligaste öppningen i schack, döpt efter den spanske prästen Ruy López de Segura som levde på 1500-talet. Vit öppnar alltid, här med e4. Svart svarar med e5.

Här vill både vit och svart ta kontroll över centrum genom att ha deras bonde i mitten av schackbrädet. Ruy Lopez-öppningen går därefter ut på att ta ut hästen till f3 för att attackera svarts bonde och återigen kontrollera mitten (centrum).

Svart måste då skydda den attackerade bonden och det vanligaste draget för detta är springare c6. Vit fortsätter att attackera och få ut fler olika pjäser genom att gå med löparen till b5. Tanken här är du att om du lyckas ta hästen på c6 med löparen så tar du bort det ända skyddet den svarta bonden på e5 har, och då kan du sedan ta den med hästen på f3 som attackerar den.

Dessutom har du nu öppnat upp för att kunna skydda kungen genom rockad - ett av de viktigaste dragen i ett schackparti. Då går du två steg till höger med kungen och flyttar över tornet från h1 till f1. Där är din kung mer skyddad.

[1. e4, e52. 2. Sf3, Sc6 3. Bb5.]


Italienskt parti - “Very Quiet Game”

Den här öppningen inleds på samma sätt som den spanska partiet och tanken är att vit och svart ska utveckla sina pjäser snabbt. Det börjar alltså med vits bonde till e4 och svart svarar med e5. Hästen går till f3 och svart svarar Häst till c6.

I det tredje draget skiljer sig den italienska partiet från det spanska. Då går vit går med löparen till c4 istället. Tanken är att hålla ögonen på f7 bonden och försöka försvaga den bonden som skyddar kunden. Den här öppningen kallas även “det väldigt tysta spelet” (it. Giuoco Pianissimo) för att vit långsamt spelar upp för en attack i centrum samtidigt som man undviker en omedelbar konfrontation.

[1. e4, e5; 2. Sf3, Sc6; 3. Bc4.]


Sicilianskt försvar

I tv-serien talas det om siclianskt försvar, en försvarsöppning som gör att du kan undvika att hamna i en Ruy Lopez eller att motståndaren inleder med en Giuoco Pianissimo.

Den sicilianska öppningen. Foto: Paulina Otto för Vad Vi Vet.

När vit går till e4 går svart fram med bonden till c5. Här verkar det som att svart inte har så mycket kontroll i mitten, något  som viktigt i schacköppningar. Men tanken är att senare i spelet kunna ha mer kontroll då ens bönder på d7 och e7 kommer användas. Om vit exempelvis går ut med sin d bonde kan svarts bonde på c5 slå den och ha därefter ha en extra bonde i centrum av spelet.


Knepen i schack som gör dig till en bättre spelare
Succéserien på Netflix har gjort att många dammat av schackbrädet eller börjat spela online. Tre tricks hjälper dig att snabbt bli bättre.