Trots att Östersjön är världens mest förorenade hav är det inte är lika illa överallt. Sämst är det i närheten av industrianläggningar och på platser där det tidigare funnits fabriker som släppt ut saker i havet. Där hittar man spår efter både miljögifter och tungmetaller i bottensedimentet.

Östersjön en märklig hybrid av hav och sjö, salt och sött med sin egen logik och bottendöd är inget nytt fenomen utan har anor långt bakåt i historien. Och runt detta innanhav finns dessutom många länder som direkt eller indirekt påverkar dess hälsa. Den perfekta personen att ge perspektiv på Östersjön är Elinor Andrén. Hon är docent i naturgeografi vid Södertörns Högskola där hon forskar på klimat- och miljöförändringar i Östersjön. I avsnitt 76 av Vad Vi Vets podd "Perspektiv"  förklarar Andrén de komplexa system som styr hur innanhavet mår, och vad du och jag kan göra.

Ladda ner och lyssna

Podden finns på Spotify, Apple, Google, Acast, Audible och i alla andra appar där poddar finns. Följ eller prenumerera på podden för att inte missa kommande avsnitt!


Därför blir det algblomning
Algblomningen är bara ett tecken på att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. I upptagningsområdet bor 85 miljoner människor och många inser inte hur mycket de påverkar vattnet, direkt och indirekt.