🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogle • m.fl.

Vittnesmålen måste lämnas på plats i rättegångar, trots att vi vet att det är så pass enkelt att påverka minnet. Ändå används vittnesmål som om det vore lika mycket värt som teknisk bevisning – trots att det inte på långa vägar behandlas lika varsamt som DNA-bevis eller fingeravtryck.

Faktum är att både utredningar och rättegångar behandlar vittnesmål så slarvigt att det aldrig hade godkänts om det rört sig om teknisk bevisning.

Det är en paradox – samtidigt som polisen blivit allt skickligare på att säkra spår och hantera bevisning har det inte hänt något med hur vi hanterar vittnesmål. Det krävs exempelvis fortfarande att vittnesmål ska lämnas på plats, trots att det kan ha gått flera år sedan händelsen.

Veckans gäst är expert på minnets roll i rättsprocesser. Hon heter Julia Korkman och är legitimerad psykolog och docent i rättspsykologi. Hon är också författare boken Minnets makt där hon beskriver ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till kända fall från senare tid, som mordet på Olof Palme och terrordådet på Drottninggatan.

I podden hör du Julia Korkman bland annat tala om:

  • Hur mycket vi egentligen minns.
  • Varför vi glömmer saker så fort.
  • Hur vittnesmålen i rättegångarna borde fungera.

Ladda ner och lyssna på avsnittet

🎧 Du hittar avsnitt 94 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, m.fl