Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
57. EUs ambitiösa nya klimatlag - med Jytte Guteland
0:00
-39:46

57. EUs ambitiösa nya klimatlag - med Jytte Guteland

De senaste tio åren har klimatfrågan förvandlas till ett klimathot och sedan en klimatkris. Våra utsläpp är väldigt mycket större än de borde vara. Vi medborgare har det största ansvaret att förändra våra beteenden genom att äta mindre djur, köpa färre nya saker och resa på ett hållbart sätt. Men det offentliga har också en viktig roll och det är den Europeiska unionen som går före.

Den nya klimatlagen som Europaparlamentet arbetar fram går mycket längre än vad många vågade hoppas på för bara ett år sedan och den som förhandlat fram lagen är Jytte Guteland. I parlamentet representerar hon Socialdemokraterna men som alla parlamentariker är hennes mandat europeiskt, inte svenskt. Det är alltså alla européers bästa hon har haft för ögonen, inte bara vad som är bäst för svenskarna. När hon gästade Perspektiv förklarade hon vad lagen innebär, hur det kom sig att hon blev chefsförhandlare och psykologin som styr förhandlingarna. Och så pratade hon om frustrationen det innebär att prata med parter som inte förstår allvaret, och om den frustration miljörörelsen uttrycker över att lagen inte går långt nog och vilken betydelse Greta Thunberg egentligen haft. Dessutom talade vi om utmaningen att översätta IPCCs rapporter i den egna mathållningen och hennes strategi för att få sina barn att äta klimatsmart.

Rekommenderad läsning:

Rapporter om klimatförändringen - IPCC. 

Det feministiska löftet - (antologi).

Klassiska rätter på veganskt vis - hållbara recept på maten du inte kan vara utan - Gustaf Johansson. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler,varje dag.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!