Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
82. Är det verkligen klokt att motverka desinformation? Med Jonathan Lundberg
0:00
-48:04

82. Är det verkligen klokt att motverka desinformation? Med Jonathan Lundberg

Mer än hälften känner stor oro för att desinformation kommer användas för att påverka valutgången hösten 2022. Samtidigt är Unga väljare är mindre oroade för nätpåverkan från utländska stater eller myndigheter i syfte att påverka valet. Närmare 6 av 10 anser dessutom att sociala medieplattformar borde få ta bort politiska inlägg som de bedömer innehåller desinformation.

Så vad är egentligen desinformation? Och hur skiljer det sig från misinformation, propaganda eller vanlig reklam? Jonathan Lundberg har svaret, eller svaren, kanske man ska säga eftersom vi pratar om ett område där många av de populära begreppen saknar någon tydlig grund. 

Han har skrivit två genomarbetade och uppmärksammade böcker. 2019 kom hans debut Sverigevänner där han undersökt hur Sverigedemokraternas sympatisörer organiserade sig på nätet inför valet 2018, och 2021 vidgade han sitt perspektiv och anlade ett brett perspektiv på hur falsk information sprids idag, och hur det spritts genom historien, i boken från Världskrig till nätkrig. 

Till vardag är han journalist och har bland annat skrivit en utmärkt förklaring på Vad Vi Vet om hur man kollar äktheten hos bilder och videos. Och detta sökande efter att förstå vad som är falskt och vad som är sant går som en röd tråd i det han gjort, och denna drivkraft hör du också i samtalet, där vi också diskuterar i vilken utsträcknning vi journalister bidra till desinformationsspridning, både som individer och som kollektiv, när vi fokucerar för mycket på identiteten som sanningssökare och för lite på hantverket och faktiskt söker sanningen.

Hans böcker

Sverigevänner : ett reportage om det svenska nätkriget - Jonathan Lundberg

Från världskrig till nätkrig : hundra år som formade internet - Jonathan Lundberg

Bokrekommendationer:

The Nervous Liberals - Brett Gary 

Fayke Newes - Jillian C. York. 

Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Vad Vi Vet.
Perspektiv - med Per Grankvist
Per Grankvist, grundare av Vad Vi Vet, intervjuar en person som har förmågan att förklara ett aktuellt ämne med ett intressant perspektiv. Lyssna så förstår du varför podden blivit en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar!