Skadliga sommarkemikalier, sexvanor och maten som är i säsong nu.
👉 Här är några ämnen du har nytta av att veta mer om i förväg.
Godkväll!
Det här är veckobrevet som ger dig koll på ämnen du har nytta av att veta mer om under sommarveckorna som ligger framför oss.
Har du lite svårt att hitta något att prata om på semestern? Varje dag ger vi dig tips på bra samtalsämnen. Läs mer.
Jag är på ett riktigt muntert humör idag, eftersom jag fyller år! 🎂 Alla som befinner sig i Skåne har säkert noterat att det är flaggdag. Det beror dock inte på mig utan att vi skåningar firar skånska flaggans dag idag. :-)
Födelsedagar är ett tillfälle att fundera på hur man förändrats det senaste året, inte minst mot bakgrund av att det finns en stark rörelse i samhället som handlar just om kontinuerligt självförbättrande. I senaste avsnittet av Perspektiv intervjuade jag en filosof om just detta och resultatet är värt att lyssna på. För det kan faktiskt vara så att vår strävan efter att bli bättre gör oss sämre.
Har du fått veckobrevet från en vän? Klicka här för att inte missa nästa utgåva.
Kanske är det med självhjälpsböcker som det är med vardagskemikalier? Även om våra intentioner är goda kan resultatet likväl bli dåligt.
Nu ska jag gå och äta födelsedagsmiddag. En fördel med att fylla år den här säsongen är att det alltid finns bra färska råvaror, och inte minst här på Bjärehalvön där jag befinner mig.
Jag önskar dig en trevlig vecka - vi hörs nästa söndag igen.
Per Grankvist
chefredaktör
⏱️ Idag tar veckobrevet 5 minuter att läsa.
Ur innehållet: Hur hanterar man PFAS? • Hur dåligt är solkräm för havet? • Hur ofta ligger andra med varandra på semestern? • Vilka råvaror är i säsong? • Måste man bli en bättre människa?
Veckans dagar: 📆 På måndag firar Belgien nationaldag. 🇧🇪 Lönen kommer på fredag 💰 och sedan är det Sjusovardagen 😴 på söndag.
Vädret: 🌤️ Fortsätter sommarvädret? Här är väderprognosen.
1. Så handskas du med skadliga kemikalier
Förutom att det pratas mycket om hur kemikalier som PFAS påverkar oss, är det på sommaren stor risk att vi sprider kemikalier som är dåliga för naturen. Solkräm är till exempel ofta skadligt för vattenliv och smärtstillande gel förgiftar havsvattnet.
PFAS 🛑 Vatten-, fett- och smutsavvisande ämnen har visat sig vara både hälsofarliga och mycket svåra att bryta ner i kroppen. PFAS finns bland annat i popcornpåsar, stekpannor och smink. Här är vad du behöver veta.
Solskydd 🧴 Alla mår bra av att skydda sig i solen. Men vad innebär angivelserna på förpackningen egentligen? Och hur skadliga är solkrämerna för miljön? Här är överblicken du behöver.
Smärtsillande gel 🌊 Krämen som mildrar smärtan är klassad som miljögift. Substansen är förbjuden i många länder, men tillåten inom EU. Det finns dock gott om bättre alternativ. Här är vad du behöver veta.
Vad beror algblomning på?🦠 Algblomningen är bara ett tecken på att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. I upptagningsområdet bor 85 miljoner människor och många inser inte hur mycket de påverkar vattnet, direkt och indirekt. Här är bakgrunden.
2. Så ser svenskarnas sexvanor ut

Semestersex är en grej och kanske kan det också göra att man ligger mer i vardagen.
Ökad tillfredställelse 👨❤️👨 Par som har regelbundet sex upplever ofta högre nivåer av tillfredsställelse både i relationen och i livet generellt. Den kemiska förklaringen till detta är frisättning av oxytocin, som är ett hormon förknippat empati, tillit och minskad stress. Här är vad du behöver ha koll på.
Unga ligger mindre 📊 Genomsnittsåldern då svenskar har samlag första gången är 16-17 år. Men unga vuxna har mindre sex än äldre generationer vilket dels beror på att de upplever högre prestationskrav och stress. Här är vad vi vet.
Så ofta har vi sex 📅 Svenskarna är generellt sett ganska nöjda med sina sexliv. Mer än varannan svensk har sex mer än en gång i veckan. En tredjedel ligger en till tre gånger i månaden och var sjätte har sex flera gånger i veckan. Här är vad du behöver veta.
3. Ät råvaror i säsong
På sommaren finns ett extra stort utbud av färska råvaror. Svenska jordgubbar, nypotatis och massor av grönsaker är som godast nu. Att äta det som är i säsong är oftast inte bara godare men också bättre för miljön och dig.
Fördelar med råvaror i säsong 🥒 Att välja råvaror som är i säsong är bra för hälsan, plånboken och planeten. Här är vad du behöver veta.
Vad är i säsong? 📅 Vår månad-för-månad-guide till vad du ska äta för att äta så färskt, gott och billigt som möjligt. Här är överblicken du behöver.
Så funkar datummärkning 🍳 I Sverige slängs onödigt mycket mat. Det beror delvis på missuppfattningar kring datummärkning. Att förstå den är nyckeln till minskade matkostnader. Här är bakgrunden.
Minska ditt matsvinn 💰 Att minska ditt matsvinn är som att höja din lön med 1770 kr. Här är en bra genomgång.
4. Måste man försöka bli en bättre människa?
Måste man vara glad jämt? Är det verkligen klokt att ständigt försöka bli bättre? Det var några av de frågor vi ställde till filosofen Nora Hämäläinen när vi intervjuade henne om terapisamhället och självhjälpskulturen. Kan det till och med vara dåligt för oss att ständigt känna efter hur vi mår?
Du hör svaren i avsnitt 172 av podden Perspektiv - allmänbildning du har nytta av. Lyssna här.