Danmarks EU-ordförandeskap, fjärde juli och jämställda relationer
👉 Här är några ämnen du har nytta av att veta mer om i förväg.
Godkväll!
Vädermässigt har sommaren ännu inte kommit igång, och det ser dessvärre inte ut som om det blir bättre under veckan som kommer. (Se prognosen för din plats här.) Samtidigt som värmeböljor drabbar södra Europa även detta år har vi det ganska kyligt och mulet.
De som får månadslön fick påfyllning nu i veckan och det är ett bra tillfälle att se över sin ekonomi och hur man hanterar pengar. För många år sedan fick jag lära mig ett enkelt knep för att göra relationen jämställd; Båda sätter in hela sin lön på det gemensamma kontot, och därifrån betalas en lika stor månadspeng till båda minus det ni beräknar för gemensamma utgifter. Det har gjort att min partner och jag under snart 25 år tillsammans aldrig tjafsat om vem som ska betala mest hemma. Du hittar fler bra knep för att göra relationen jämställd nedan.
Trevlig läsning - vi hörs om en vecka igen.
Per Grankvist
chefredaktör
Har du fått veckobrevet från en vän? Klicka här för att inte missa nästa utgåva.
⏱️ Idag tar veckobrevet 3 minuter att läsa.
Ur innehållet: 📯 Hur mycket bestämmer EU? • Historien bakom USAs nationaldag? • Varför röstar folk på Trump? • Vad ska man tänka på när man flyttar ihop? • Är det jämställt att bidra med lika mycket till det gemensamma kontot?
Veckans dagar: 📆 Imorgon börjar 🎾 Wimbledon. Kanada 🇨🇦 firar nationaldag på tisdag och Danmark 🇩🇰 tar över EU-ordförandeskapet de kommande sex månaderna. På fredag firas USAs 🇺🇸 nationaldag.
Vädret 🌤️Hur ska vädret bli i veckan? Här är väderprognosen.
1. Nu tar Danmark över EU-klubban
På tisdag tar Danmark över EU-ordförandeskapet från Polen och sätter sig vid rodret fram till årsskiftet. Tillsammans med Cypern utgör de tre länderna en trio som delar på ordförandeskapet under en 18-månadersperiod. Under denna tid följer de ett gemensamt program som fastställer de övergripande teman som ska behandlas.
EU började som ett fredsprojekt 🕊️ Unionen har gått från en från kol- och stålgemenskap för att förhindra krig till en union av länder som delar lagstiftning för att underlätta rörelser av människor, och varor. Här är vad du behöver veta om historien.
Hur mycket styr 🧑⚖️ EU? Unionen bestämmer över många områden men inte alla. Det finns en hel del som medlemsländerna själva styr över. Men har du koll på hur lagarna i EU stiftas? Här är en överblick.
EU har inga lagar ⚖️ Om vi ska vara petiga finns inget som heter lagar i EU. Däremot finns det direktiv, förordningar, beslut och rekommendationer. Här är vad du behöver kunna.
Så mycket påverkar EU oss 🇸🇪 Svaret på frågan hur mycket av våra svenska lagar och regler som egentligen bestäms av Europeiska unionen beror lite på hur man räknar. Här är vad du behöver veta.
2. Förenta staterna firar sin självständighet
På fredag firar Förenta staterna sin nationaldag. Den firas till minne av självständighetsdeklarationen som signerades av kontinentalkongressen i Philadelphia den fjärde juli 1776.
Historien bakom? 📜 Kongressen hade godkänt självständighet från Storbritannien redan några dagar tidigare men fullgjorde inte processen med att revidera och godkänna deklarationen förrän på torsdagen, den 4:e juli. Här är vad du behöver veta.
Sedan president Donald Trump tillträdde i januari genomgår landet vad som verkar vara en snabb förändring när det gäller många centrala frågor.
Varför röstar folk på president Trump? 📣 Hans ledarskap och ståndpunkter i viktiga frågor, samt att han är något annat än sin föregångare, är de främsta orsakerna enligt en omfattande undersökning. Här är överblicken du behöver.
Vad är president Trumps bakgrund? 👱 Han har alltid varit lika omtyckt av sina anhängare som kontroversiell bland sina motståndare. Innan han blev president 2017 var han mest känd som huvudperson i dokusåpan The Apprentice. Här är bakgrunden.
Den begränsade aborträtten ❌ Trots att USA ständigt hyllar rätten att göra fria val har möjligheterna begränsats de senaste åren. Rätten att
göra abort i Förenta staterna har varit på återgång sedan 2022, när Högsta domstolen gjorde en ny tolkning och återkallade den konstitutionella rätten till abort. Här är vad du behöver veta.
3. Så blir din relation mer jämställd
I semestertider planerar många kanske att flytta ihop, tänker på att skaffa barn eller helt enkelt få bättre koll på pengarna. Därför är det bra att också fundera över hur jämställd er relation egentligen är.
Ur ett ekonomiskt perspektiv 💰 Att bli förälder är omvälvande för de allra flesta. Men vill ni veta något som är det bästa för alla inblandade, d.v.s. båda föräldrarna och barnet ur ett ekonomiskt perspektiv? Här är vad du behöver veta.
Att tänka på när ni flyttar ihop 👨❤️👨 Att flytta ihop är ett stort och viktigt steg, så det är värt att skapa de bästa förutsättningarna för det. Vi har sammanställt några av de bästa knepen för att se till att ni får en bra start. Här är överblicken du behöver.
Se upp för ojämlikhetsfällan ⚖️ Att bidra med lika mycket pengar till den gemensamma kassan låter jämställt - men det är det inte. Och forskning visar hur det påverkar relationen. Här är bakgrunden.
Förenkla skilsmässa ⛓️ Även om det inte är aktuellt för er så är det bra att ändå ha ett hum om hur en skilsmässa går till. Inte minst när det gäller din egen ekonomiska planering, eftersom en del upptäcker att de inte har råd att skilja sig. Här är vad du behöver ha koll på.
4. Lär dig förklara saker lika enkelt som Vad Vi Vet
Sju år efter starten 2018 är det en halv miljon svenskar som använder Vad Vi Vet. I samband med sjuårsdagen i juni spelade jag in en förklaring om hur vi gör det vi gör och den roll som urvalet av ämnen spelat för våra framgångar. Dessutom förklarar jag hemligheten bakom hur vi förklarar ämnen, något du också kan ha nytta av.