Din intention behöver inte vara illa ment, men risken när du delar memes på sociala medier med svarta människor är att du samtidigt då förstärker negativa stereotyper av den arga, gestikulerande, högljudda eller hypersexuella svarta personen. Vi bär som bekant på fördomar om världen omkring oss och hur den fungerar. För att kunna motarbeta negativa stereotyper om andra människor och grupper måste vi börja med att identifiera våra egna fördomar, konstaterar forskare vid Coloradouniversitetet i Boulder.

Den här affischen från 1900 är ett typexempel på blackface, när vita teatersminkar sig för att för att skapa ett negativt stereotypiskt porträtt av svarta. Källa: Wikimedia.

Begreppet "digitalt blackface" myntades 2006 och beskrev vitas tendens att använda svarta personer för att positionera sig eller uttrycka specifika känslor och åsikter. Ett digitalt blackface kan jämföras med rasistiska karikatyrer från tidigt 1900-tal.

Ett aktuellt exempel på digitalt blackface är exempelvis när Oprah Winfrey intervjuade Meghan Markle och Prince Harry. Oprahs olika reaktioner av både chock och förskräckelse genererade många memes.

Intervjun hade många meme-värdiga stunder.

Äldre memes är Donald Glover som stiger in i ett brinnande rum med en pizza i handen, Michael Jackson som äter popcorn och Beyoncé som slår sönder en bilruta med ett basebollträ. Problemet är att när svarta uttrycker sina åsikter eller tar plats upplevs de som skrämmande, skräniga, farliga och krävande. När vita använder sig av svarta uttryck är det bara kul och praktiskt. Detta är någonting som kan liknas vid kulturell appropriering, vilket är när människor från en kultur som är norm, lånar delar av en kultur de inte är en del av och använder den utanför dess kontext för att boosta sin egen identitet.