Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Det höga elpriset beror på flera faktorer

Det höga elpriset beror på flera faktorer

Låg produktion, kapacitetsbrist i de svenska elnätet och brist på fossila bränslen påverkar vad vi betalar per kWh.

Redaktionen's avatar
Redaktionen
Dec 04, 2022
∙ Paid

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Det höga elpriset beror på flera faktorer
Share
20211129 Elledningar norr om Timrå på måndagen. Elpriset var på måndagen det högsta sedan 2011 då Sverige delades in i fyra elområden. Foto: Anders Wiklund/ TT

Enligt statistik från den nordiska elmarknadsplatsen Nord Pool har priset på el ökat i hela Sverige under de senaste 12 månaderna. Eftersom landet är indelat i olika elprisområden varierar ökningen mellan de olika områdena, men det genomsnittliga spotpriset för el per månad har stigit ordentligt mellan oktober 2021 och november 2022.

  • Luleå (SE1): från 25,8 öre/kWh till 122,0 öre/kWh.

  • Sundsvall (SE2): från 25,8 öre/kWh till 122,0 öre/kWh.

  • Stockholm (SE3): från 91,8 öre/kWh till 130,8 öre/kWh.

  • Malmö (SE4): från 122,6 öre/kWh till 134,8 öre/kWh.

Det finns flera anledningar till varför elpriset är högt just nu.

1. Tillgång och efterfrågan

Det första som påverkar det svenska elpriset är hur mycket el som behövs och hur mycket el som kan produceras. Under korta, kalla och vindstilla vinterdagar är behovet av el stort men möjligheten att använda sol- och vindkraft liten och därför är priset högre än varma, soliga sommardagar med frisk bris.

Det är inte bara Sveriges situation som styr vårt elpris, utan även våra tillgången och efterfrågan på el i våra grannländer. Många länder på kontinenten, däribland Tyskland, konsumerar stora mängder fossil energi i form av kol och gas vilket lett till en ökad efterfrågan och därmed högre pris.

Dessutom påverkas elpriserna av det politiska läget i Europa då majoriteten av den olja och gas som importeras till EU kommer från Ryssland. Redan innan Rysslands invasion av Ukraina var tillgången på naturgas i Europa låg, men invasionen destabiliserade den europeiska elmarknaden och ledde till högre priser.

Ryssland har under våren exporterat allt mindre gas till EU i protest mot de sanktioner som införts till följd av kriget i Ukraina. I början av september 2022 stoppade Ryssland exporten av gas till EU helt, vilket ledde till ännu en prisökning. Trots att den svenska energiproduktionen inte är beroende av fossila bränslen påverkas vi eftersom de europeiska elnäten är sammankopplade.

2. Vädret

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share