Flädersaft
Den klassiska sommarsaften tar en vecka att göra. Det är värt besväret (och enklare än du tror).
Den söta, runda doften som plötsligt dyker upp i parker och trädgårdar i månadsskiftet mellan maj och juni skvallrar om att flädern blommar. I Tyskland signalerar fläderblomningen starten på sommaren medan de mogna bären signalerar slutet på densamma.
Fläder finns lite här och där både vilt och i trädgårdar, och tillgängligheten gör dem populära för att göra saft på.
Det finns två sorters fläder - äkta (Sambucus nigra) och falsk (Sambucus racemosa), även kallad druvfläder. Den senare är giftig och ska inte konsumeras. Den innehåller giftiga ämnen som kan orsaka illamående, kräkningar och diarré, särskilt om man äter bären råa. Blommorna på druvfläder är också giftiga och bör inte användas för att göra saft på.
Det är dock inte så svårt att se skillnad på dem och det är därför ovanligt att någon blir förgiftad. Den falska flädern blommar tidigare och har blomklasar som är formade mer som druvklasar (därav namnet). Äkta fläder har platta blomklasar. Dessutom är märgen på kvisten ljus, medan den oäkta har mörkare märg.

Vårt favoritrecept.
Vi gillar när saften inte blir för söt, men samtidigt ska man komma ihåg att sockret också fungerar som konserveringsmedel. Så om du vet att du kommer dricka upp saften samma sommar så kan du minska på sockret, annars inte.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.