Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

🥗 🍺 Mat & Dryck

Sanningen bakom julbordet: Så fick rätterna sina namn.

Janssons frestelse och Ris à la Malta är klassiker, men varför heter de så? Svaren döljer sig ofta i språkmissar och gamla filmer. Här är historien bakom de märkligaste namnen på julbordet.

Redaktionen's avatar
Redaktionen
Dec 08, 2025
∙ Paid

När vi dukar upp till julbord är det lätt att glömma att många av de rätter vi tar för givna bär på namn som egentligen är ganska besynnerliga. Ofta döljer sig gamla konserveringsmetoder, språkliga missförstånd eller ren marknadsföring bakom benämningarna.

En av de mest omdiskuterade rätterna är Janssons frestelse. Det finns en romantiserad bild av att r…

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet. · Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture