Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

🥗 🍺 Mat & Dryck

Är det djurplågeri att koka kräftor levande?

Augusti är kräftsäsong. Hur gott och stämningsfullt det än är med kräftskiva förutsätter det att levande djur har sänkts ner i kokande vatten. Lider de av det?

Peppe Öhman's avatar
Peppe Öhman's avatar
Peppe Öhman
and
Peppe Öhman
Aug 01, 2023
∙ Paid
1
Share

Länge trodde man att kräftans nervsystem inte var tillräckligt utvecklat för att känna smärta, men ju mer man forskar desto tydligare blir det att djuren visst känner något.

Foto: Mats Schagerström / TT

Studier visar att det kan ta upp till tio minuter för djuret att dö och veterinärer i bland annat Storbritannien förespråkar att man tar livet av djuren på ett mer humant sätt. I restaurangkök blir det allt vanligare att man använder elektriska chocker för att få kräftan eller hummern att tuppa av innan de sänks ner i det kokande vattnet.

I Schweiz är det redan förbjudet att koka humrar levande. Enligt lag måste man först göra djuret medvetslöst. Det är också sedan 2018 förbjudet att transportera djuren i is, de ska få leva så länge som möjligt i naturliga miljö och temperatur. I nya Zeeland, Österrike, Norge är det redan förbjudet att koka skaldjuren levande utan att först bedöva dem.

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
Peppe Öhman's avatar
A guest post by
Peppe Öhman
Journalist och författare. Podd och fortfarande blogg. peppepeppepeppe på Insta. Kommer från Helsingfors, somrarna i Stockholm, bor i LA.
Subscribe to Peppe
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture