Industrisemester, månens påverkan, årsdag av folkmordet i Srebrenica
👉 Här är några ämnen du har nytta av att veta mer om i förväg.
Godkväll!
Semesterlunken har infunnit sig hos mig och det är jag nog inte ensam om. Industrisemestern har börjat och med det några veckors välbehövlig avkoppling. Men det behöver inte innebära att man lägger sig platt på stranden eller parkerar sig i hängmattan - det kan lika gärna innebära att ta tag i renoveringsprojekt, gräva i trädgården eller springa Iron Man, kort sagt saker som är innebär allt annat än stillhet. Hur kan det vara avkopplande?
Svaret är att det framförallt är omväxlingen som är avkopplande. Växelverkan mellan hand och huvud, ombyte mellan olika uppgifter som kräver varierande färdigheter. Det är monotonin som mattar ut oss. Allt detta lärde jag mig när jag nyligen forskaren Niclas Almén som har just återhämtning som forskningsfält. Det förklarade för mig varför jag ibland känner det som mer avslappnande att gå ut i min snickarverkstad än att lägga mig på soffan, och särskilt efter en lång och lat dag.
Om du bara ska lyssna på ett poddavsnitt i sommar, och om du dessutom känner ett starkt behov av att koppla av - då vill jag rekommendera detta avsnitt varmt. Oavsett om du lyssnar när du rör på dig eller när du sitter still, så är det här ett avsnitt för dig!
Har du fått veckobrevet från en vän? Klicka här för att inte missa nästa utgåva.
Trevlig läsning - vi hörs igen nästa söndag! Jag tror att jag nu ska gå ner i verkstaden en sväng innan läggdags och fortsätta min renovering av en lampa. Kan det bli mer avkopplande?
Per Grankvist
chefredaktör
⏱️ Idag tar veckobrevet 3 minuter att läsa.
Ur innehållet: Varför fick vi betald semester? • Hur undviker man bråk på semestern? • Påverkar månen sömnen? • Varför vaknar man mitt i natten?
Veckans dagar: 📆 På torsdag är det 🌝 fullmåne. På fredag uppmärksammas minnesdagen för folkmordet i Srebrenica. Montenegro 🇲🇪 firar nationaldag på söndag och då avslutas också 🎾 Wimbledon.
Det här händer i juli. Här är några ämnen att ha koll på.
Vädret 🌤️ Blir det någon sol i veckan? Här är väderprognosen.
1. Äntligen semester
Industrisemestern är här. 1938 fick arbetare rätt att ta två veckors betald semester. Det gjorde att alla arbetare tog ledigt samtidigt under juli månad och Sveriges industrier stod still under vad som då kom att kallas för just "industrisemester". Idag har många rätt till sex eller sju veckors ledighet i sina anställningsavtal.
Historien bakom fenomenet? ☀️ De som drev frågan om semester för arbetarna var kommunisterna men de hade gehör på flera håll på vänsterkanten. Industrin gick med på kraven då det var billigare att ge folk semester under några veckor än att korta arbetsdagarna under hela året. Här är vad vi vet.
Den sammanhängande ledigheten? 🏖️ Rätten till flera veckor sammanhängande semester under sommaren är något som vi svenskar har vant oss vid och tar för givet, men vår semestertradition har vuxit fram de senaste hundra åren. Här är vad vi vet.
Undvik bråk på semestern 😡 Det finns några enkla trick för en lyckad semester men man bör påminna sig om att bråk faktiskt inte är hela världen. Här är vad vi vet.
Sysselsätt dig med pussel 🧩 Har du plockat fram pusselkartongen under ledigheten? Du är inte ensam. Vi reder ut hur pusslet kom till, varför det är bra för hjärnan och hur du förenklar ditt pusselläggande. Här är vad vi vet.
2. Så gör du för att koppla av
I senaste avsnittet av vår allmänbildande podd “Perspektiv” lär du dig om avkoppling. Är det är normalt att vara trött efter semestern? Hur länge måste man vara ledig för att återhämta sig ordentligt? Den som ger dig svaren är Niclas Almén, doktor i psykologi och med återhämtning som forskningsfält.
3. Myter och sanningar om månen
På torsdag är det fullmåne. Tidigare forskning menade länge att månen visserligen hade kraft nog att påverka tidvatten, men ändå inte hade något med människans sömn att göra. Alla teorier kring sömnsvårigheter kopplade till fullmånen sades därför basera sig på skrönor och myter.
Påverkar fullmånen sömnen? 🌕 En gång i månaden klagar ovanligt många på att de sovit dåligt, vissa lägger till att det beror på fullmånen. Stämmer det att månen påverkar vår sömn? Här är vad vi vet.
Därför syns månen på dagen 🌝 Vi ser den av samma anledning som den syns på natten: den reflekterar ljus från solen. Likväl syns den bara ibland. Här är vad vi vet.
Vaknar du mitt i natten? 😴 Under tusentals år och fram till den industriella revolutionen var det i många kulturer runt om i världen vanligt att sova i två skift, den första och andra sömnen. Här är vad vi vet.
Vargtimmen? 🐺 De flesta av oss har ibland vaknat vid tretiden på morgonen och känt en lätt ångest över något vi sagt eller gjort. Frågan är varför vi vaknar just då? Här är vad vi vet.
4. Minnesdagen för folkmordet i Srebrenica
På fredag uppmärksammas minnesdagen för folkmordet i Srebrenica, i Bosnien och Hercegovina, en milstolpe i Europeisk historia. Med början den 11:e juli 1995 mördades 8 300 muslimska män och pojkar av bosnienserbiska styrkor. Därtill tvångsdeporterades nästan 25 000 kvinnor, barn och äldre. Att det kunde ske i modern tid är obegripligt, men inte oförklarligt.
Bakgrunden till kriget. 📖 Ett stagnerat politiskt läge i en bräcklig federation av territorier, en ekonomi i fritt fall och etniska skillnader exploaterade i politiskt syfte ledde till kriget. Här är överblicken du behöver.
Hur utreds krigsbrott? 🧑⚖️ Över 150 personer har dömts för krigsbrot efter kriget på Balkan. Krigsbrott är ett samlingsbegrepp för folkmord, folkrättsbrott och grovt folkrättsbrott. Sverige har förbundit sig att spåra upp, utreda och medverka till att förövare av krigsbrott lagförs, om förövaren har en koppling till Sverige. Här är vad vi vet.