Förståelsen för hur slumpmässighet kan förutspås gav Nobelpriset i fysik 2021
Trots att komplexa system är uppbyggda av många individuellt oberoende faktorer finns likväl en underboende logik som gör dem förutsägbara.
Trots att vädret kan variera väldigt under en kort period påverkas det av en underliggande och långsiktig logik, klimatet. Det är därför det är så pinsamt när någon ifrågasätter allvaret med klimatförändringarna genom att hänvisa till dagens eller säsongens väder.
En av de som var först med att skapa modeller som kunde koppla ihop väder och klimatförändringarna var Klaus Hasselman (Tyskland). Det skedde på 1970-talet och gjorde att man kunde skapa pålitliga klimatmodeller trots att vädret är omväxlande och kaotiskt. Han utvecklade även metoder för att identifiera specifika signaler, fingeravtryck, som både naturliga fenomen och mänskliga aktiviteter lämnar på klimatet. Hans metoder har använts för att påvisa att temperaturökningen i atmosfären beror på mänskliga utsläpp av koldioxid.
Hasselmans modeller byggde i sin tur på de modeller för att förutspå klimatförändringarna som Syukuro Manabe utvecklade redan på 1960-talet och som lade grunden för utvecklingen till dagens modeller.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.