Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

🥗 🍺 Mat & Dryck

Därför ser din nyårsmeny ut som den gör

Från lutfisk till lyxhummer - nyårsmaten har gått från restmat till statusmarkör. Så blev nyårsafton både årets mest frigjorda och mest symboltyngda middag.

Redaktionen's avatar
Redaktionen
Dec 26, 2025
∙ Paid

Under flera århundraden var nyåret i Sverige ingen stor matfest. I det gamla bondesamhället betraktades nyårsafton som en “varselsnatt” fylld av magi, snarare än en kulinarisk höjdpunkt. Man åt ofta samma mat som under julen, vilket gav upphov till namnet “lilla julafton”. Menyn kunde bestå av rester som lutfisk eller gröt. Det fanns helt enkelt ingen …

User's avatar

Continue reading this post for free, courtesy of Per Grankvist.

Or purchase a paid subscription.
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet. · Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture