I samarbete med Unibet | På valnatten för exakt en vecka sedan, när det ännu var högst oklart om Joe Biden skulle vinna och när president Donald Trump felaktigt hävdade att det förekommit röstfusk, var många nervösa över valutgången. Nervositeten registrerades också i hur oddset förändrades under natten, likt en sesimisk mätare registrerar vulkanisk aktivitet.

All vadslagning handlar sannolikhetslära. Om du singlar slant är sannolikheten 50 procent för att det blir klave, eller en gång på två kast. Hade du slagit vad om utfallet hade du alltså fått två gånger pengarna för varje krona du satsat. Spelbolag som Unibet jobbar med fasta odds inför matcher, vilket innebär att det odds som gällde när du satsade är det du kommer få, även när oddset ändrar sig. Och det kan det göra ända fram tills man har facit på hur det gick, vilket gör att man kan spela på en match som pågår. Detsamma gäller även oddsen på resultatet i ett val.

Data från Unibet kring oddsutvecklingen på valnatten visar hur sannolikheten för vem som skulle vinna valet förändrades timme för timme. Alla odds påverkas av yttre faktorer. Någon timme efter midnatt stod det klart att Bidens försprång inte skulle bli så stort som en del opinionsundersökningar visade på. Sannolikheten för att Trump skulle bli återvald ökade då och oddsen började därför sjunka.

Källa: Unibet

Strax efter klockan tre på morgonen, svensk tid, utropades Donald Trump som segrare i Florida. Det är en delstat som många gissat att Biden skulle kunna vinna och den är dessutom av avgörande betydelse på grund av delstatens många elektorsröster. Det avspeglades i oddset: sannolikheten för att Biden skulle vinna minskade och oddset ökade.

På morgontimmarna stod det klart att Biden hade ett försprång i fler delstater och det såg allt svårare ut för Trump att vinna, och Biden blev åter favorit i vadslagningen.

Oddssättning är en hel vetenskap, och ju mer påläst du är ju lättare är det för dig att bedöma sannolikheten för ett visst utfall.

Unibet - Av spelare, för spelare.

Nu när du förstår mer om hur oddsen funkar hittar du massor med odds för sport, underhållning och politik på unibet.se