Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Regionala specialiteter på julbordet

Glödhoppor, grynkorv, spekemakrill, blana och bryta är rätter som avslöjar regionala skillnader på det svenska julbordet.

Redaktionen's avatar
Redaktionen
Dec 01, 2025
∙ Paid

Ofelbart är skinkan och köttbullarna kungarna på det svenska julbordet, men det är de regionala tillbehören som ger julbordet dess lokala själ. Från söderns kålrätter till norra Sveriges vilt och tunnbröd skiljer sig traditionerna åt markant.

En uppdukad julbuffé med saffranspäron, sallad, fläskstek, matjessill, skinka och bröd. Foto: Johan Nilsson / TT

…

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture