Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

🥗 🍺 Mat & Dryck

En glasmästare, en hovmästare och en modern jungfru? Historien om sillinläggningarnas namn.

På julbordet, påskbuffén och midsommarlunchen trängs de sida vid sida. Men har du någonsin funderat på varför vi blandar in yrkestitlar i våra sillinläggningar?

Redaktionen's avatar
Redaktionen
Nov 19, 2025
∙ Paid

Sill är djupt rotat i den svenska folksjälen, men namnen på våra inläggningar kan ibland verka tagna ur luften. Varför ska en sill vara en glasmästare? Vad gör hovmästaren i burken? Och varför äter vi holländska “oskulder” som kryddats i Lysekil? Svaren handlar om allt från genomskinlighet och restaurangetikett till industrihistoria.

Foto: David Lundberg…

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet. · Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture