Språkdagar, svampplockning och förkylningstider
👉 Här är vad vi vet om aktuella ämnen + annat du som är bra att ha koll på framöver.
Ur innehållet idag: EU:s översättningsmaskin, D-vitamin från svamp, löning, förkortade förkylningar, “man flu”+ annat som är roligt att veta.
Dagar att ha koll på: 📆 På måndag är det den Internationella teckenspråksdagen och 🦞 hummerpremiär. Lönen 🤑 kommer på onsdag och Europeiska 🗯️ språkdagen uppmärksammas på torsdag. På söndag går Österrike 🇦🇹 till val.
Vädret: 🌤️Hur blir vädret sista veckan i september? Här är vad vi vet.
En riktig språkvecka
Imorgon uppmärksammas Internationella teckenspråksdagen och på torsdag den europeiska språkdagen. I Europa finns det omkring 225 inhemska språk, vilket dock bara utgör 3 procent av det totala antalet språk i världen.
Det svenska teckenspråket ✋ Sverige var det första landet i världen som erkände ett teckenspråk som officiellt språk. Tidigare var språket inte tillåtet i skolor och döva fick därför kämpa med läppavläsning och talträning. Här är vad vi vet.
Sveriges minoritetsspråk 🇸🇪 I Sverige uppskattar man att det talas runt 200 olika språk. Av dessa har fem stycken en särskild ställning som nationella minoritetsspråk. Vad är historien bakom det? Här är vad vi vet.
Europeisk 🇪🇺 översättning? I parlamentet översätts varje år miljontals dokument mellan EU:s 24 officiella språk. Det jättelika översättningsmaskineriet har även bidragit till att Google Translate utvecklats. Här är vad vi vet.
Hösten är på ingång
Sakta men säkert närmar sig hösten i olika delar av landet och tecknen går att se i naturen. Träden skiftar färg och det finns en massa svamp att plocka i skogarna.
Svampplockning? 🏞️ Det finns upp till hundra riktigt bra matsvampar i Sverige men det finns några du ska se upp för. Vanligtvis är det inte någon fara om du råkar smaka på en giftig svamp, så länge den är mindre än en sockerbit. Här är vad vi vet.
Fyll på med D-vitamin 🍄🟫 Trötthet, benskörhet och tröga muskler är bara några av många symtom på D-vitaminbrist. Under de mörka årstiderna är det särskilt viktigt att få i sig tillräckligt av D-vitaminet. En bra källa till det är just svamp. Här är vad vi vet.
Vad gör löven 🍂 gula? Tvärtemot vad många tror krävs inga frostnätter för att sätta igång förändringarna i färg. Här är vad vi vet.
Löv och 🛤️ tågförseningar? När löven faller från träden kan det ge upphov till störningar i tågtrafiken på grund av de löv som landat på spåren. När tåg passerar krossar hjulen löven till en massa av cellulosa och äggviteämnen som bildar en beläggning på rälsen som gör den mycket hal. Här är vad vi vet.
Dags för löning!
Löning är alltid efterlängtat och trots att den kommer med samma mellanrum kan mångas ekonomi vara lite ansträngd mot slutet av månaden.
Gör en budget 🔎 Alla kan råka illa ut en månad eller två och tvingas ta av sina sparade pengar eller skaffa ett kort lån för att täcka det, men på lång sikt är alla privatekonomer överens om att din ekonomi måste vara i balans. Här är vad vi vet.
Knep för att spara 💰 Oavsett om du drömmer om att åka till New York eller att se till att du har den där bufferten på kontot som ger ett lugn, är det svåraste med sparande (nästan) att komma igång. Här är vad vi vet.
Skaffa en buffert 💸 Det finns olika sätt att räkna ut hur stor buffert du behöver. Ett är att leka med tanken att du står utan inkomst i tre månader och räknar fram vilka utgifter som ändå måste ut. Här är vad vi vet.
Preppa för förkylningstider
Med hösten kommer också förkylningar. När alla håller sig inomhus är det enklare att råka bli smittad.
Förkorta förkylningstiden 🤒 Hur man undviker att bli smittad från första början finns det råd för, men tyvärr finns det ännu inget sätt att bota vanliga förkylningar. Här är vad vi vet.
Hur länge smittar du? 😷 Det finns hundratals olika virus som kan ligga bakom en förkylning och symptomen är individuella. Men du smittas på samma sätt och sjukdomsförloppet är likartat. Här är vad vi vet.
Lider män mer av förkylningar? 🧔 En studie visar att kvinnors immunsystem är något mer robust än männens, vilket gör att män kan bli mer sjuka. En förklaring är att testosteron ger sämre motståndskraft. Här är vad vi vet.
Det var allt!
Om du läst ända hit har du koll på det viktigaste du behöver veta för att kunna hänga med i diskussioner de närmaste veckorna. Nästa söndag plussar vi på din allmänbildning med ännu fler ämnen. Vi hörs då! 👋