Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Ultraprocessad mat inte dålig på grund av processerna
🥗 🍺 Mat & Dryck

Ultraprocessad mat inte dålig på grund av processerna

Oron för hur vissa livsmedel tillverkas är ogrundad. Bristen på näring och högt kaloriinnehåll är viktigare faktorer att ta hänsyn till.

Redaktionen's avatar
Redaktionen
Jan 10, 2025
∙ Paid
1

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
Ultraprocessad mat inte dålig på grund av processerna
2
Share

Matlagning kan beskrivas som en process för att bearbeta råvaror. På samma sätt är flera av de ingredienser vi använder bearbetade på förhand för att de ska hålla längre, bli säkrare, lättare att äta och smaka mer. Upphettning, rökning, rimning, fermentering, torkning och marinering är alla exempel på när vi processar mat. Att ett livsmedel är processat är alltså i sig inget problem.

En del av de ingredienser och färdiga rätter vi köper är dock processade i så hög grad att råvarorna kan förlora de naturliga och nyttiga egenskaper de hade från början. Det är dessa vi kallar för ultraprocessade livsmedel. De innehåller ofta mycket fett, socker och salt - ingredienser som hjälper till att förhöja smaken men som inte är bra för hälsan.

Varje vecka använder 30 000 svenskar allmänbildningstjänsten Vad Vi Vets populära veckobrev för att förstå mer om aktuella ämnen. Det är gratis och gör att du kan komma åt en förklaring som den här, som är bakom betalväggen.

Ultraprocessad snabbmat. Foto: Karolina Gabrowska för Unsplash+

Vanliga exempel på ultraprocessad mat är chips, glass, godis, pommes frites och korv. Men även mat som omnämns som nyttig, som fullkornsbröd, grönsaksburgare och fylld pasta, kan också vara ultraprocessad.

Det som är dåligt med ultraprocessad mat är inte processen i sig utan de ingredienser som ofta förekommer i ultraprocessade livsmedel.

Kritiserat system avgör hur man klassar processade livsmedel

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share