Den vetenskapliga förklaringen till din "Zoom-trötthet"
Många ägnar numera en stor del av arbetsdagarna i verktyg som Zoom, Teams och Meet. Men varför upplevs digitala möten som så mycket jobbigare än fysiska möten?
Det finns numera många bra verktyg för att kunna arbeta och samarbeta med kollegor på distans. Men visst har du också märkt att videomöten suger energi? Zoom-trötthet (eng. "zoom fatigue") har varit ett välkänt begrepp sedan pandemin bröt ut våren 2020 och arbetssätten ändrades.
Det finns vetenskapliga förklaringar till detta. Enligt Andrew Franklin, professor på Virginia’s Norfolk State University tvingar videomöten hjärnan att koncentrera sig mer, vilket är vad som gör oss utmattade. Den ökade ansträngningen har flera förklaringar.
I videomöten har vi oftast en liten fördröjning i ljud. Ansiktsuttryck och röst hänger inte ihop och det blir jobbigt att följa med i samtalet.
Eftersom vårt kroppsspråk spelar en stor roll i våra samtal går vi miste om en hel del när vi inte ser varandras ansikten ordentligt.
I ett vanligt samtal händer mycket i vår ögonkontakt med varandra och i vår tysta kommunikation. Vi läser in och analyserar små skiftningar i mimiken, en svag suck, tvekan eller när någon andas in för att börja prata. Många av dessa subtila uttryck lägger vi inte märke till när vi pratar via skärm.
I möten med flera personer som du ser i en gallerivy försöker hjärnan läsa av fler personer än du klarar av. Ofta kan det vara svårt att fokusera på den som pratar eftersom du ser flera personer på samma gång.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.