Utredningen av mordet på Olof Palme avslutades den 10:e juni 2020, efter 34 år, när spaningsledningen deklarerade att man kommit fram till att det utfördes av en ensam och redan avliden gärningsman, Stig Engström.

En förklaring till att det tog så lång tid beror på att utredningen inledningsvis hade stora brister, vilket fått långtgående konsekvenser. Hur polisen agerar för att säkra vittnesmål och teknisk bevisning under tiden efter mordet är alltid en avgörande faktor.

Arkivbild: 3/2 1986. Länspolismästare Hans Holmér ger presskonferens och redogör för mördarens flyktväg. Foto: Jack Mikrut / SvD via TT

Samtidigt är det värt att betona att polisens förmåga att utreda den här typen av brott utvecklats rejält sedan 1986. Agerande som idag anses vara amatörmässiga idag var en del av standardprocedurerna då.

Den främsta faktorn till att åklagare och utredare ansåg att allt pekar på att Engström är skyldig och därmed avslutar arbetet, berodde på en generationsväxling i utredningen. Under 2016 gick merparten av de tidigare medarbetarna i utredningen gick i pension. Därefter rekryterades nya medarbetare som började om från början och gjorde en grundlig genomgång av vad man faktiskt visste om händelsen.

Skaffa ett gratiskonto för att fortsätta läsa!
Då kan du läsa sju artiklar i veckan istället - helt gratis! 🤓