Det stora problemen med coronaviruset SARS CoV-2 är det asymtomatiska beteendet. Hos de flesta tar det förhållandevis lång tid utan symptom innan man blir sjuk, och en del blir sjuka utan att få några symptom alls. I kombination med vi saknar immunitet mot viruset sedan tidigare gör detta att smittspridningen är svårt att motverka på ett effektivt sätt.

Det säger Dr. Pia MacDonald, en av USAs främsta experter på hur man förebygger, upptäcker och hanterar utbrott av smittsamma sjukdomar som Ebola, Zika och numera covid-19 (hon har arbetat med alla tre). Hon gästar avsnitt 51 av vår populära vetenskapspodd "Perspektiv" där hon ger en exklusiv intervju.

Hon har mer än 25 års erfarenhet och är verksam vid på RTI International, en ideell organisation som kombinerar rigorös analys av forskningsdata med eget spjutspetskunnande inom olika sorters labbanalyser för att verifiera forskningsresultat eller för att ge råd i hälsofrågor till regioner, regeringar och stiftelser över hela världen.

Så när exempelvis Gates Foundation, Harvardunversitet eller USAs regering vill dubbelkolla något eller söker råd för hur de ska agera är det till RTI de vänder sig till. Och där är MacDonald ansvarig för flera av deras största forskningsprojekt. Med andra ord: det hon inte kan om pandemin vi just nu upplever är inte värt att veta i dagsläget.

Så förbered dig på ett samtal som ger dig nya och djupare perspektiv på bland annat

  • Vad vi vet om hur viruset smittar?
  • Varför SARS CoV-2 uppstod i just Wuhan (vilket hon förutspått),
  • Vad vetenskapen har att säga om den svenska strategin i munskyddsfrågan
  • Hur det kommer sig att det nya vaccinet inte alls är den enkla lösning på pandemin som många beskriver det som
  • Vad hon svarar på frågan “när är det över?”.

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnitt 51 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster mfl.

Foto: Ariel Schalit/AP via TT