Fallet upptäcktes i staden Wengen, i ett område nordväst om regionhuvudstaden Bayannur i norra Kina den 5:e juli. Mannen vårdas på sjukhus där hans tillstånd uppges vara stabilt. För att motverka en epidemi har ett förbud införts mot att jaga, äta eller flytta djur som tros vara smittbärare, bland annat murmeldjur. Staden uppmanar även invånarna att vara noga med sin hygien.

Böldpest har förekommit tidigare i regionen, senast i november 2019 då två personer insjuknade och dussintals sattes i karantän. Myndigheterna sprejade bland annat stora områden med gifter för att motverka spridning och i ett område upp till 500 km från staden informerades om att undvika att äta vilda djur och att isolera sig i så stor utsträckning som möjligt. Åtgärderna tror ha bidragit till att det inte blev något större utbrott, i alla vall vad vi känner till.

Bakterien Yersina pestis.

Pest orsakas av bakterien Yersinia pestis. Flera olika gnagare fungerar som reservoar för bakterien, på samma sätt som fladdermöss agerar värddjur för coronavirus. Bakterien sprids i första hand via råttor, gnagare och deras loppor. Sjukdomen är ovanlig men förekommer , oftast i delar av Asien, Afrika och i Nord- och Sydamerika. På Madagaskar insjuknade 300 personer i lungpest under ett utbrott 2017 men en studie i tidningen The Lancet fann att mindre än 30 personer avled.

Behandlas med antibiotika och vaccin

Pestbakterien är känslig för flera olika antibiotika och det är oftast det som sätts in. Vaccin med viss skyddseffekt finns tillgängligt, men inte i Sverige.

Namnet "digerdöden" kommer från fornsvenskans digher som betyder ’stor’. vilket syftar på de miljontals människor som dog i pandemin. I många andra
länder kallas digerdöden ofta för saker som inkluderar ordet svart, (eng. black death) vilket tros syfta på de bölder eller fläckar som uppträder i ett senare stadium av sjukdomsförloppet.