Den överväldigande känslan av att inte göra tillräckligt åt sin privatekonomi drabbar många som tar del av råden i media. Man ska ha ett öga på sina pensionsfonder för att maximera avkastning, ha koll på både elpriset och sin förbrukning för att veta vilket elavtal som är det bästa, lägga om lånen med jämna mellanrum och lägga undan en buffert som allra helst ska sparas i hållbara fonder. När rejält påläst och nästan perfekt är måttstocken är det lätt att ge upp innan man ens börjar.

Vi bad därför privatekonomen Sharon Lavie på kreditappen Kreddy att summera vad man behöver göra. Hon tipsar om att ta tag i dem i tur och ordning, vid varje löning, för att inte ambitionen att förbättra sin ekonomi inte känns övermäktig. Och så gjorde hon en lista åt oss.

  • Januari: Gör en budget, månad för månad. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl. Vissa utgifter klumpar gärna ihop sig, glöm därför inte att göra en årsbudget och precis som företagaren gör – planera för att lägga undan en slant för öronmärkta utgifter. Det kan var årets semester, jul eller en månad med många födelsedagar i släkten. Är du inte en göra-budget-person? Kolla då vår genomgång av poängen med budget för de som inte gillar budgetar.
Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!