Podden "Perspektiv" PODD Hur lever man ett långt och friskt liv? Genetiska förutsättningar är såklart viktiga för hur vi mår. Men vi kan själva påverka vår hälsa till både det bättre och sämre, förklarar läkaren Anders Wallensten i Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv”.
Podden "Perspektiv" PODD Medelhavets historia och betydelse Medelhavets betydelse för civilisationer som den egyptiska, grekiska, romerska och bysantinska har varit enorm. Det är också runt medelhavet som tre av världens största religioner har fötts - judendomen, kristendomen och islam.
PODD Det lyckliga geniet Kreativitet talas ibland om som en speciell egenskap som en grupp originella individer har och andra saknar. Men någonstans har vi alla en kreativ instinkt.
Ekonomi PODD Myten om den ekonomiske mannen En av de mest inflytelserika ekonomiska teorierna går ut på att människor är helt logiska när de ska köpa eller sälja något. Men att våra finansiella system styrs utifrån den här förenklade människosynen orsakar många problem.
PODD Om rasistiska beteenden I Sverige är alla jämlika på pappret. Trots det visar studier att folk med utländsk bakgrund missgynnas och diskrimineras. För även om de flesta inte är rasister så kan många likväl utföra rasistiska beteenden, medvetet eller omedvetet.
Relationer PODD Kåthetens, förälskelsens och kärlekens kemi Vad händer egentligen hos oss när vi känner riktigt stark sexuell attraktion till någon? Vad innebär en förälskelse? Och varför skapar vi livslånga band till andra människor?
Väder PODD Är dagens extremväder morgondagens normalväder? Ovanligt väder blir allt vanligare, från stora skyfall till långvarig torka med sinande brunnar och förstörda skördar. Vad kan vi förvänta oss i framtiden?
Historia PODD Istanbuls alla historiska lager Istanbul är Europas största stad, där öst möter väst, det antika det moderna, islam det sekulära, rika möter fattiga, och såväl pashor och bönder är närvarande. Så vad är dess historia?
Försvaret PODD Sveriges hemliga förbindelser med Nato Dolda allianser och hemliga planer som bara en liten krets känner till och låter som stoffet till en spionroman. Men det är just vad som har präglat Sveriges förbindelser med Nato sedan försvarsalliansen grundades.
Historia PODD Den sammanhängande ledighetens historia Rätten till flera veckors sammanhängande semester under sommaren är något svenskar har vant sig vid och tar för givet. Men så har det inte alltid sett ut. Förut var det bara överklassen som kunde unna sig sommarnöjen.
Politik PODD Vad är poängen med Almedalsveckan? Det har beskrivits som en Roskildefestival för alla som varit elevrådsordförande och det är lätt att göra sig lustig över politikerveckan i Visby. Så vad är egentligen grejen med Almedalen?
Miljö PODD Hur du undviker att göra läget i Östersjön ännu värre Algblomningar, bottendöd, utfiske är ord som vi ofta använder när vi talar om Östersjön. Men innanhavet har varken inte förgiftat sig själv eller övergött sig själv. Det är ditt och mitt fel.
Hälsa PODD Vad bantning säger om relationen till våra kroppar Samhället ägnar mycket tid åt att prata om vikten av att gå ner i vikt. Det är därför inte konstigt att många av oss är extremt kroppsfixerade. Men hur fungerar egentligen vikt och viktminskning?
Psykologi PODD Så hanterar du oro och ångest Det är inte så konstigt att oroliga tider ger upphov till oro i kroppen. Det är en naturlig del av att vara människa. Oron kan dock vara både giftig och klok, och i perioder är det lätt att bli överväldigad.
Psykologi PODD Om den skenbara konflikten mellan vetenskap och religion - med Antje Jackelén Trots att de religiösa institutionernas plats i samhället uppenbarligen försvagats de senaste decennierna så tycks det spirituella behovet hos befolkningen vara oförändrat. Hur kommer det sig?