För många vita har den senaste månaderna varit en månad av lärande och avlärande. Man försöker förstå vad det är att inte vara vit och lära sig av med att prata om "färgade", om färgblindhet eller ställa frågor som "men var kommer du ifrån, egentligen?". Den öppna rasismen är en sak och den är det inte svårt att förstå, men det nedärvda uppfattningarna är svårare. Den sortens rasism är mer som ett fint damm som finns i luften och som vi alla andats in utan att tänka på det, för att låna en beskrivning av Jason Diakité.

Sverige är ett ganska ungt land när det gäller mångfald. I det här landet har det funnits en relativt homogen folkgrupp tills långt in på 1960-talet. Anledningen till att det inte fanns någon svensk motsvarighet till medborgarrättsrörelsen i USA på 1960-talet var för att det nästan inte fanns icke-vita medborgare i Sverige då. Så att någon med en annan hudfärg instinktivt tolkas som någon som inte kan vara svensk är inte så konstigt egentligen, ur ett historiskt perspektiv, men det är samtidigt något vi måste lära oss.

Det räcker inte med att konstatera att många känner behov av att demonstrera nu, utan det försöka förstå varför människor känner de behovet. Som du säkert noterat har vi på Vad Vi Vet bidragit med förklaringar av aktuella händelser kopplade till Black Lives Matter sedan en dryg månad tillbaka, och vi kommer förstås fortsätta att bidra med faktabaserade förklaringar.

Som journalister är vår uppgift att hjälpa människor förstå sin samtid bättre, och det är en uppgift vi tar på stort allvar. Som vita har vi alla en uppgift nu och det är att lyssna och lära, inte att tala och bidra med vårt perspektiv. Vi har därför satt samman en spellista med några av de mest lärorika och insiktsfulla poddavsnitten vi på redaktionen lyssnat på under den senaste månaden.

Det är dokumentärer, samtal och essäer från vitt skilda håll som tillsammans ger dig en djupare förståelse. Du hittar spellistan på Spotify och vi kommer fortsätta att fylla på med avsnitt när vi hör något riktigt bra. (Följer du spellistan missar du inget.)

✊🏾 Tack för att du lyssnar och är villig att lära dig mer! Till helgen är jag tillbaka med en ordinarie sammanfattning av Redaktörens Urval. Tills dess: Tipsa en vetgirig vän att starta sin egen prenumeration på veckobrevet här! (Bästa argumentet: Det ger kompisen koll och kostar noll.)  

Vi hörs på lördag!