🎧
Lyssna på avsnittet i din poddapp: SpotifyAppleGoogleAcastAmazon/Audible m.fl.

Att säga att YouTube är en radikaliseringsmaskin är en slutsats ungefär lika banal som att säga att internet är trasigt - vilket också görs. Nog ger dig algoritmerna mer och mer extrema varianter av vad du klickar på, men det är fortfarande du som klickar. De artiklar och böcker som hävdar något annat använder sig av anekdotisk bevisning eller drar lite väl långt gångna slutsatser på lite väl skakig grund.

Däremot är YouTube intressant ur ett annat politiskt perspektiv, som ett ställe där unga kan forma sitt ideologiska medvetande och där långa politiska videos från högern och vänstern bara är ett klick ifrån varandra.

I USA är det särskilt tydligt. TV-personligheter som vill driva den ena aller andra tesen - oavsett om det är Tucker Carlson på Fox News eller Trevor Noah på Comedy Central - når en publik för sina klipp på YouTube som kan vara mångdubbelt stor än de som tittar på programmen på respektive kabelkanal.

Henrik Jönsson är en åsiktsmaskin många har åsikter om. Foto: Jens Nordström

Henrik Jönsson är en både högprofilerad och högerprofilerad politisk YouTuber som släpper nya videos om svensk politik varje vecka. Man kan tycka vad man vill om Jönssons åsikter, men han förstår mekanismerna och vad som driver de politiskt aktiva på plattformen, och är därför rätt person att sätta dem i perspektiv. Detta gör han i avsnitt 78 av vår förklarande podd “Perspektiv”.

I avsnittet talar Jönsson även om vikten av optimering av thumbnails för att få fler klick, hur man förhåller sig till sin egen digitala persona och varför PewDiePie är YouTubes egen Peter Pan, pojken som växte upp men aldrig mognade. Bland annat.

Ladda ner och lyssna

🎧 Du hittar avsnitt 78 av podden "Perspektiv" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.

Referenser och rekommendationer

Förslag på politiska YouTube-kanaler