Pollen är föda för bin, men det är också korn som innehåller könsceller som behövs för att växter ska kunna föröka sig. Flygande växtsperma, om man så vill! Kornen följer med vinden, hakar på människor och djur, för att nå andra växter.

Pollensäsongen ställer till det i immunförsvaret hos många människor. Immunförsvaret tror nämligen att pollen är en parasit som kroppen måste försvara sig mot och för att stänga ute den börjar näsa och ögon rinna. Pollenallergi (som förr i tiden kallades hösnuva) är den vanligaste formen av allergi i Sverige. Var fjärde person är drabbad och siffran har ökat de senaste decennierna. Och det kommer inte att bli lättare med tiden.

Nyligen kom forskare fram till att klimatförändringen och därmed uppvärmningen av planeten gör pollensäsongen längre. Enligt studien börjar pollensäsongen i norra halvklotet 20 dagar tidigare än på 1990-talet och har 21 procent mer pollen. Enligt forskarna accelererar förändringen så det blir allt mer pollen i luften.

Det här kan leda till långtgående konsekvenser. Förutom obehaget med rinnande näsa och ögon kan pollen orsaka sömnlöshet, allmän trötthet och leda till humörsvängningar.  Det finns forskning som visar att studenter som lider av pollenallergi får sämre resultat på prov under våren. En annan studie visade att pollenallergi kan leda till sämre kognitiv förmåga, reagerade långsammare och sämre minne.

Nuförtiden kan pollenallergiker vaccinera sig och många skulle enligt astma- och allergiförbundet kunna må mycket bättre med pollenvaccin. Behandlingen är ändå underanvänd och erbjuds i mycket olika omfattning. I Norrbotten får bara 5 patienter på 10 000 invånare allergivaccination jämfört med 46 patienter i Halland.

Är du en av de pollenallergiker som inte lyckats få tag på vaccin kan det hjälpa att vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga, inte hänga ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, träna tidigt på morgonen Motionera utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen, undvika att vara nära en nyklippt gräsmatta, skölja håret på kvällen, ha fönstren stränga under dagen och byta kläder då du varit utomhus.