Människor agerar ofta irrationellt i kris eller oro. Enligt psykologen Kata Nylén är en förklaring till vårt beteende inte svårare än att vi försöker få kontroll över situationen. När vi upplever oss hotade eller oroade, känner vi att vi förlorar vår kontroll. Då försöker vi skapa den, oavsett om hotet är verkligt eller inte. Att köpa upp ett lager toalettpapper kan få oss att känna oss lite lugnare, även om det inte råder någon som helst brist på varken toalettpapper eller livsmedel i Sverige.

Enligt Kata Nylén är annan förklaring att vi är sociala djur som tar efter varandra. Ser vi att andra människor köper på sig gör vi av naturen likadant. Börjar toapappershyllorna tömmas, skapas en underliggande stress att ta de där sista paketen eftersom att det verkar vara något som andra köper. Det är möjligt att många hamstrar för att alla andra gör det, och så är den onda cirkeln igång.

Det är toppen att ha lite mat och andra förnödenheter hemma, det är det alltid. Men vi behöver inte överdriva och ta i från tårna och hamstra - det är när hyllor i mataffärerna börjar tömmas, som hamsterhjulet säter igång igen.