Under 2020 blev hemester en grej och intresset för att äga en sommarstuga ökade markant. Det syns i statistiken: de senaste 12 månaderna har det sålts 21 procent fler fritidshus än samma period innan dess. Under första kvartalet 2021 har priserna stigit med 16 procent för fritidshus på riksnivå, jämfört med första kvartalet 2020. I genomsnitt får du betala 2,6 miljoner kronor för ett fritidshus enligt SCB.

En anledning till att intresset är så högt är att vi inte har kunnat resa utomlands En bidragande orsak är också insikten om att de som inte fått arbeta på kontoret kunnat jobba från sina fritidshus. Enligt Sharon Lavie, privatekonom på Hypoteket var utbudet 20 procent lägre än normalt i nästan alla städer förra sommaren. "Är det få som vill sälja drivers priserna upp ännu mer. På vissa håll i landet är kvadratmeterpriset högre för ett fritidshus än för både bostadsrätt och villa, både Åre och Halmstad är exempel på det."

För- och nackdelar med att äga

Fördelarna med att äga ett fritidsboende oavsett om det är en stuga eller bostadsrätt, husvagn eller båt är att du kan inreda och göra om det precis som du önskar och kan ha kvar dina tillhörigheter mellan dina besök. Du har dessutom full flexibilitet att utnyttja ditt fritidsboende när du vill utan att behöva ta hänsyn till tillgänglighet eller pris. Ditt fritidsboende kan ge dig närhet till natur och avkoppling samt ett ställe att samla familjen på för gemensamma aktiviteter och umgänge.