Numera kan såväl prototyper som marknadsundersökningar göras snabbt och enkelt för att kunna svara på frågan om en god idé är lika bra i praktiken som i teorin. “I huvudet kändes det ju som att ‘det här kommer ju funka hur bra som helst’ men gör det verkligen det när man har den i handen?” Emma Lönn pratar om den stängselvakt hon uppfunnit med sin sambo och som hon hennes bolag Equardian nyligen släppt på marknaden.

Idén kom efter att hon än en gång tvingats vandra runt hagen för att se var hästarna hade gått ut. “Det var en vinter för tre år sedan när jag gick runt [hagen] och det var mörkt och det var gyttja och jag var så trött på det och jag kom hem och var irriterad.”

Lönns stängselvakt består av ett system med sensorer som reagerar när tråden rör sig eller går sönder och skickar då informationen till användarens app. I en vanlig hästhage på ett hektar krävs tre-fyra stycken, eller en per sida.

Lönn tar upp appen och visar. “Den sida som har en skada, den blir röd.” Och då vet man vart man ska gå för att laga den, eller vart man ska skicka grannen. “Grannen, eller pappa, eller vem som nu är närmast!” summerar Lönn som testar utrustningen på föräldrarnas gård utanför Bollebygd där hon också är uppvuxen. “Mamma slängde upp mig på hästryggen innan jag kunde gå.”

Parallellt med att stängselvaktens funktioner förfinats har Lönn undersökt behovet. Hennes råd är att prata med tänkbara köpare för att se om de är intresserade eller ej. “Sedan finns det alltid folk som kommer säga att den där vill jag ha, men som ändå inte köper i slutändan. Men du måste ju ändå kunna gå på någonting.”

Våga fråga för att hitta rätt rådgivare

En av Borås populäraste restauranger har ingenstans att sitta. Favo är lika mycket ett techbolag som matbolag. Alla matbeställningar läggs i appen och levereras tjugo minuter senare. Oscar Johansson är grundare tillsammans med sin barndomsvän Filip Nilsson.

Oscar Johansson och Filip Nilsson, grundare av Favo.

När Johansson visar runt i leveransköket förklarar han att deras avancerade orderhanteringssystem är ett resultat av det kaos som utbröt första dagen. All färdiglagad mat placerades på en köksbänk tillsammans med sina orderkvitton. “Så fort en chaufför kom och sprang förbi så flög alla kvitton och då var det bara att öppna varje låda och kolla vad som var i.” Idag kan de hantera och leverera 60 beställningar var tjugonde minut.

Johansson är nyfiken och självlärd. Han är rättfram om de misstag han gjort i tidigare bolag och de saker han lärt sig längs vägen. En sån sak är att våga fråga om råd. “Det har kommit med åren. Jag tror att jag var 25 när jag kände ‘våga fråga!’. Det är klart man ska våga fråga!” Det behöver absolut inte vara någon man känner och ett första steg är att ta kontakt och be att få bjuda på lunch, för alltid lär man sig någonting.”

Och det gäller förstås också om någon frågar dig, säger Johansson. “Jag hjälper gärna till att tipsa unga entreprenörer hur de ska ta sin väg. Jag har själv varit ung och gått i de flesta fällor med konkurser och dumma affärer och…” Han berättar att förmågan att fråga har gjort att han kunnat bygga upp ett nätverk under tio års tid som varit avgörande. “Våga fråga! Jag tror det är jätteviktigt.”


Saker att tänka på när man letar rådgivare

[Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet]

Linda Elfving jobbar på Almi i Göteborg och har sett många företag lyckas, och misslyckas med att hitta vettiga rådgivare. Vi bad henne lista sina bästa knep för att lyckas.

  1. Kompetensinventera först. Titta lite nyktert på dig själv och din verksamhet. Vilken sorts kunskaper har ni mycket av och vilka delar är ni svagare på och vilka kunskaper kommer bolaget behöva när ni ska utvecklas framåt. Det ni saknar är den kompetens du ska leta efter hos en rådgivare.
  2. Börja leta. Om du inte hittar folk med rätt kompetens i ditt befintliga nätverk kan man vända sig till folk på bolag du beundrar. Så småningom bör du ha identifierat några som skulle kunna vara intressanta.
  3. Våga ställa frågan. Var lite modig och beskriv var ditt bolag är, vilket som är ert nästa steg och att ni skulle behöva ett bollplank. Leta efter någon som är genuint intresserad och som kan utveckla dig som person. Beskriv förutsättningarna och förväntningarna på rådgivarrelationen, men börja i begränsad skala under en kortare tid. Det ger dig möjlighet att utvärdera snabbt.
  4. Gå på personlighet. Givet att personen verkligen har rätt kunskaper och kan hjälpa, se till att personkemin finns där eftersom allt blir så mycket lättare och roligare då. Engagemang är viktigt, men de ska också omsättas i handling så att det inte bara blir löst prat av alltihop.
  5. Betala inte. Tvärtemot vad många tror behöver du inte betala rådgivare så länge du delar med dig av dig själv och dina reflektioner. För många rådgivare är det lika värdefullt och lärorikt som du tycker att det är att lyssna på dem.

Lyssna

I avsnittet får du ta del av ännu fler knep. Där berättar Oscar Johansson om hur Favo utvecklats från idé till koncept, när han kände att idén höll och hur det kommer sig att hamburgarna blir så goda. Du får också höra Emma Lönn dela med sig av de steg hon tagit i utvecklingen av stängselvakten och vilka knep hon har för att ta reda på vad folk är villiga att betala för hennes uppfinning.

Du finner podden på Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster och i alla andra appar där poddar finns.