Bland de många bilder och filmer som förmedlades från stormningen av Kapitolium i onsdags finns det en person som står ut. Det är en man i en pälsmössa med horn som bar på en flagga bundet vid ett spjut. Han heter Jacob Anthony Chansley, också känd som Jake Angeli eller "Qanon-shamanen", och greps igår för att ha tagit sig in i en federal byggnad utan tillstånd.

Jake Angeli var en av de som ledde stormingen av Kapitolium i onsdags. Foto: Manuel Balce Cenet / AP via TT

Gruppen som stormade kongressbyggnaden var supporters av Donald Trump och påhejade av presidenten vid ett möte som skedde strax innan intrånget. Deras övertygelse är dock av en annan natur än strikt politisk: de är Qanon-anhängare.

  • Qanon är en snabbt växande konspirationsteorierna i de Förenta staterna på senare år. Numera är det en global rörelse som gått från att verka på internests skuggsida till att påverka politiken. Här är vad vi vet.
  • Målet med aktionen var att störa rösträkningen av elektorsröster, vilket slutgiltigt bekräftade valresultatet. Några timmar efter att stormningen var över fortsatte kongressen räkna röster hela natten. Här är vad vi vet.
  • Protesterna pågick på flera ställen i landet. Qanon-supporters syntes på flera av dessa platser, vilket är ett tecken på hur utbredda de är. Här är vad vi vet
  • Trumps uppviglingar gjorde att flera plattformar låste hans konto, utifrån omsorg om det allmännas säkerhet. Twitter utfärdade dessutom en varning om att han skulle förlora sitt konto om han inte tog bort några tweets och dessutom behärskade sig. Det lyckades Trump inte med, vilket gjorde att hans konto raderades från plattformen. Här är vad vi vet.

Republikanerna fick inte majoriteten

I tisdags avgjordes det viktiga extravalet i Georgia, där Demokraternas kandidater lyckades ta båda platserna i den amerikanska senaten. Därmed förhindrade man att Republikanerna fick egen majoritet och eftersom vicepresidenten har utslagsröst ger det Demokraterna möjlighet att driva igenom en del förslag.

  • Senatens roll Inför valet bad vi vår korrespondent Peppe Öhman att förklara hur senaten funkar, och samtidigt reda ut vad en inpiskare gör (den roll Frank Underwood i House of Cards hade). Här är vad vi vet.
  • Kongressens roll Senaten är som bekant en del av kongressen, tillsammans med representanthuset. Men medan senatens ordförande i mångt och mycket är en ceremoniell position är talmannen i representanthuset (Nancy Pelosi) en spindel i det politiska nätet. Här är vad vi vet.

Det här behöver också en förklaring

För den som vill fördjupa sig ytterligare, har jag några tips.

  • Qanons profetior Ett djuplodande reportage i the Atlantic från i somras om hur rörelsen börjar och vad de förutspått.
  • Rabbit Hole New York Times teknikkolumnist har gjort en strålande podd / ljuddokumentär om hur konspirationer sprids på nätet, kallad Rabbit Hole
  • Varför folk tror på konspirationsteorier Studier visar att personer som är oroliga eller som upplever att de inte har kontroll över sitt liv lättare dras till konspirationsteorier. Här är vad vi vet.

Sprid fakta, inte konspirationsteorier

Det vanligaste sättet som folk upptäcker det här veckobrevet är via rekommendationer. Kan du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Jag gillar veckobrevet från @vadvivet som ger mig fakta om veckans viktigaste händelser utan spekulationer - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack för hjälpen!


👏 the End! Tack för att du läst veckans urval.

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.