En av Sveriges mest kända uppfinnare var 63 år gammal när han tog sitt sista andetag i San Remo i nordvästra Italien, den 10:e december 1896. Vi går igenom vad som egentligen stod i testamentet.


Nobelpriserna 2020

Upptäcken av virus gav Nobelpriset i medicin 2020
Årets Nobelpris i medicin tilldelas tre forskare som upptäckt viruset hepatit C, vilket orsakar svåra inflammationer i levern, något som kan resultera i såväl skrumplever som levercancer.
Bevis för svarta hål gav Nobelpriset i fysik 2020
Årets Nobelpris i fysik tilldelas tre forskare som förklarar uppkomsten och förekomsten av svarta hål, ett av universums märkligaste fenomen.
Skapandet av metod för att modifiera arvsmassa gav Nobelpriset i kemi 2020
Årets pris belönar två forskare som upptäckt en teknik för att förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer (och så småningom även människor).
Fåordig vacker poesi gav Nobelpriset 2020
Louise Glück debuterade 1968 med diktsamlingen “Firstborn”, och fick snabbt ett rykte om sig att vara en av sin generations mest framstående poeter.
Arbete för att motverka konflikt på grund av hunger gav Nobels fredspris 2020
World Food Programme (WFP) tilldelas årets fredspris för sina insatser att motverka hunger, för sitt arbete att förbättra chanserna för fred i konflikthärjade områden

🙌 Det var allt för idag! Nästa vecka är jag tillbaka med ett ordinarie veckobrev.

☝️ Ps. Jag är förstås medveten om att det också kommer meddelas ett pris på måndag, nämligen ekonomipriset. Men om man ska vara noga med fakta är de inte nobelpristagare i egentlig mening, utan "bara" pristagare i en kategori till Nobels minne. Och dessutom hade det varit trist att vänta med veckans urval till veckan efter.