Det kokar i Nigeria
Efter två veckors fredliga protester mot utbredd korruption och regeringens ovilja att diskutera reformer har ett utegångsförbud i huvudstaden Lagos förvärrat situationen i Afrikas folkrikaste land.
- Protesterna handlar dock om något mer än polisbrutalitet. Demonstranterna kräver att regeringen gör upp med utbredd korruption och reformerar landet.
- Efter att presidenten höll ett tv-tal utan att nämna de fredliga demonstranter som föll offer för polisens kulor vid en vägspärr, har demonstrationerna blivit våldsamma. Flera offentliga byggnader har satts i brand.
- Protesterna visar på de politiska sprickor som finns i Nigeria. I de norra delarna av landet är protesterna mindre än i de södra delarna.

Sista debatten inför presidentvalet blev en relativt sansad affär
Organisatörerna hade hotat att stänga av mikrofonen för den som avbröt gång på gång. Det medförde att de bägge kandidaterna tillät varandra att tala till punkt (för det mesta), använde en mer sansad ton och behöll sitt lugn.
- Inget nytt framkom egentligen under debatten. Trump försvarade sitt agerande och attackerade Biden, medan Biden försökte tala om sin politik.
- En sak som blivit tydligt är att Trump inte har någon plan för de kommande fyra åren. Detta konstaterade vi redan i somras, när vi granskade vad Trump egentligen står för.
- Det är också tydligt att Biden inte är en särskilt engagerande politiker. Men han är en hygglig karl, och det kan räcka i det här valet.
ANNONS
Oddsen inför valet förändras varje dag
I samarbete med Unibet | Ju närmare det amerikanska presidentvalet vi kommer, ju tätare duggar prognoserna om hur det kommer att gå. Men som vi lärde oss 2016 kan även opinionsundersökningar och experter ha fel. Kanske är det därför som intresset för att spela på utfallet ökat. I förra valet var det till exempel lika många svenskar som spelade på valet som det brukar vara när det är Champions League-final i fotboll.
- För att se de aktuella oddsen och spela på det amerikanska valet - besök Unibet.se.

Justeringar i den svenska strategin: strängare och generösare på samma gång
I veckan meddelade regeringen att man sett över restriktionerna för att motverka spridningen av coronavirus. Nya regler gäller från 1/11.
- Nya regler för nattklubbar införs efter kritik mot fulla dansgolv. Offentliga danstillställningar för fler än 50 personer förbjuds efter 1/11
- Publiktaket vid offentliga sammankomster höjs från 50 till 300 personer. Tidigare hade man tänkt höja till 500 personer, men rädsla för ökad smittspridning ligger bakom att man stannade vid 300 berättar källor för oss.
- Inreseförbudet till Sverige förlängs till 22/12. Det gäller framför allt från EU, där smittspridningen ökat kraftigt sista veckan.
- Den andra vågen i Europa verkar värre än den första. Irland stängde landet i onsdags. I Tyskland smittas nu fler varje dag än i början av pandemin. (Bland de drabbade finns bland annat landets hälsominister Jens Spahn.)
Andra saker som kräver förklaringar
- Det går inte längre att retweeta artiklar utan att ha läst dem först. Det är en del av twitters kampanj för att motverka spridning av fake news.
- Kamala Harris fyllde 56 år i veckan. Vi har gått igenom hennes karriär för att förklara vad som är hennes hjärtefrågor som politiker.
- Alfred Nobel föddes för 187 år sedan. Hans testamente är intressant läsning.

Annons
I samarbete med Storytel | I veckan släpptes Linnea Kulings berättelse "Knutbyflickan" om hur det var att växa upp i Knutbysekten.
- Kuling intervjuades i SvD förra helgen, vilket fick stor uppmärksamhet.
- “Knutbymordet” eller “Knutbydramat” är mer än en historia där ett mord och ett mordförsök stod i centrum för en rad händelser som använts som exempel på vad som kan hända i sekter. Klicka för att läsa vår genomgång.
- Knutbyflickan finns exklusivt på Storytel. Klicka här för att börja lyssna!
🎄 Idag är det två månader kvar till julafton!
🎁 Vill du ha julklapp varje lördag? Starta en egen prenumeration på veckobrevet här!