Foto: Lynne Sladky / AP / TT

När vallokalerna stänger på tisdag kväll kan vi äntligen sätta punkt för en valkampanj som bokstavligt talat började när Donald Trump svors in som president. (Han registrerade sig som kandidat samma dag.)

Däremot vet vi redan nu att kampanjen inte tar slut nu. Historiskt sett har förloraren i ett val accepterat det, även om marginalen varit liten. (Som exempelvis Richard Nixon gjorde 1960). När det stod klart att George W. Bush vunnit Florida med knapp marginal begärde Al Gore omräkning av några valdistrikt i delstaten. Det fick George W. Bush att stämma valmyndigheten i ett försök att stoppa omräkningen, vilket slutligen blev en fråga för högsta domstolen som (med fem röster mot fyra) fann att nej, någon omräkning borde inte ha skett. Efter 35 dagar avgjordes därmed valet, och George W. Bush vann med 537 röster.

Sedan flera månader har Trumps kampanjorganisation anlitat mängder av jurister och rekryterat volontärer med kunskap om juridik för att kunna ifrågasätta valresultaten i olika valdistrikt. Framförallt är det poströsterna som är i fokus. Är det poststämpeln som ska räknas, eller när de anländer till vallokalen? En av anledningarna till att Trumps regering ägnat så mycket kraft åt att på olika sätt försvaga postverket i USA är att det ökar sannolikheten för att det tar längre tid för poströsterna att anlända till rätt vallokal.

Joe Bidens kampanj är förstås medvetna om detta och har på samma sätt som Trumps kampanj förberett sig för en lång juridisk kamp. Eftersom valsystemet är sådant att vinnaren i en delstat får alla elektorsröster och det är de rösterna som avgör vem som blir president kommer varje röst att granskas innan den räknas. Minsta fel riskerar att göra valsedeln ogiltig.

Presidentvalet 2000 vanns inte på valdagen, utan i domstolarna. Valet 2020 kommer gå samma öde till mötes. Och det är mot den bakgrunden som intresset för den nya domare Amy Coney Barrett är så stor. (Hon valdes in i måndags.) Den högsta domstolen har nu en majoritet konservativa domare, vilket räknas som en fördel för presidenten. Hur det går i valet vet vi förstås inte nu, men vi kommer inte heller veta det om en vecka.


ANNONS

Oddsen inför valet förändras varje dag

I samarbete med Unibet | Ju närmare det amerikanska presidentvalet vi kommer, ju tätare duggar prognoserna om hur det kommer att gå. Men som vi lärde oss 2016 kan även opinionsundersökningar och experter ha fel. Kanske är det därför som intresset för att spela på utfallet ökat. I förra valet var det till exempel lika många svenskar som spelade på valet som det brukar vara när det är Champions League-final i fotboll.

  • För att se de aktuella oddsen och spela på det amerikanska valet - besök Unibet.se.

Kan du lita på din magkänsla?

I samband med presidentvalskampanjen är det många som gett utryck för sin magkänsla för hur det kommer att gå.

  • Att analysera sin magkänsla är ett bra sätt att veta om man ska lita på den. Är den reflexmässig eller bygger den på ackumulerad kunskap? Det är avgörande, berättar Alexander Norén som gästar avsnitt 48 av vår vetenskapspodd Perspektiv.
  • Att förlita sig på magkänslan är inte så dumt som man kan tro, i alla fall om man tillgodogjort sig kunskap på området innan. Vet du inget om situationen är det däremot bäst att ignorera magen. I avsnittet talar hans om i vilka situationer som rationella övervägningar är att föredra och hur man undviker beslutsfällor av alla de slag.

Ladda ner avsnittet nu! Du hittar det på Spotify | Apple Podcast | Google Podcast + i alla andra poddappar.


Protester utanför presidentpalatset i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski / AP / TT

Omfattande protester i Polen

Ett beslut i författningsdomstolen som förbjuder abort i så gott som alla fall har resulterat i omfattande protester som tycks ha överraskat Polens konservativa och katolska styre.


Aktuella saker som också kräver en förklaring


🤠 Tack för den här gången! Vem känner du som skulle ha lika stor glädje av det här veckobrevet som du? Skicka vidare till dem!

📭 Om du läst ända hit utan att ha en egen prenumeration på Redaktörens Urval tycker jag du ska skaffa det. Klicka här så missar du inte nästa veckas urval.