Foto: Lynne Sladky / AP / TT
När vallokalerna stänger på tisdag kväll kan vi äntligen sätta punkt för en valkampanj som bokstavligt talat började när Donald Trump svors in som president. (Han registrerade sig som kandidat samma dag.)
Däremot vet vi redan nu att kampanjen inte tar slut nu. Historiskt sett har förloraren i ett val accepterat det, även om marginalen varit liten. (Som exempelvis Richard Nixon gjorde 1960). När det stod klart att George W. Bush vunnit Florida med knapp marginal begärde Al Gore omräkning av några valdistrikt i delstaten. Det fick George W. Bush att stämma valmyndigheten i ett försök att stoppa omräkningen, vilket slutligen blev en fråga för högsta domstolen som (med fem röster mot fyra) fann att nej, någon omräkning borde inte ha skett. Efter 35 dagar avgjordes därmed valet, och George W. Bush vann med 537 röster.
Sedan flera månader har Trumps kampanjorganisation anlitat mängder av jurister och rekryterat volontärer med kunskap om juridik för att kunna ifrågasätta valresultaten i olika valdistrikt. Framförallt är det poströsterna som är i fokus. Är det poststämpeln som ska räknas, eller när de anländer till vallokalen? En av anledningarna till att Trumps regering ägnat så mycket kraft åt att på olika sätt försvaga postverket i USA är att det ökar sannolikheten för att det tar längre tid för poströsterna att anlända till rätt vallokal.
Joe Bidens kampanj är förstås medvetna om detta och har på samma sätt som Trumps kampanj förberett sig för en lång juridisk kamp. Eftersom valsystemet är sådant att vinnaren i en delstat får alla elektorsröster och det är de rösterna som avgör vem som blir president kommer varje röst att granskas innan den räknas. Minsta fel riskerar att göra valsedeln ogiltig.
Presidentvalet 2000 vanns inte på valdagen, utan i domstolarna. Valet 2020 kommer gå samma öde till mötes. Och det är mot den bakgrunden som intresset för den nya domare Amy Coney Barrett är så stor. (Hon valdes in i måndags.) Den högsta domstolen har nu en majoritet konservativa domare, vilket räknas som en fördel för presidenten. Hur det går i valet vet vi förstås inte nu, men vi kommer inte heller veta det om en vecka.
- Till skillnad från i många andra länder sker valet i USA inte på en helg, och den är inte heller en helgdag. Vi förklarar varför USA röstar på en tisdag.
- Till skillnad från i många andra länder väljs inte USAs president direkt av de röstberättigande, utan genom "elektorer" som utses av delstaterna. Vi går igenom hur det funkar och upptäcker att det har rötter i slaveriet.
- Vågmästarestaterna är avgörande för valutgången. En faktor som gör det amerikanska presidentvalet oförutsägbart är systemet där vinnaren i varje delstat får alla delstatens elektorsröster enligt principen vinnaren tar allt, vilket gör att en del stater är mer betydelsefulla än andra.
- Kandidaternas politiska bakgrund och hjärtefrågor skiljer sig kraftigt åt. Vi har kartlagt dem alla. Donald Trump. Mike Pence. Joe Biden. Kamala Harris.
- Det här är dock inget val där de politiska frågorna spelar någon större roll - det är ett val där två sorters världsbilder ställs mot varandra. Vi har försökt reda ut vad Trump vill och vad Biden vill.
- Därför röstar folk på Trump. Hans ledarskap, värderingar och att han inte är Biden främsta orsakerna, enligt en omfattande undersökning.
ANNONS
Oddsen inför valet förändras varje dag
I samarbete med Unibet | Ju närmare det amerikanska presidentvalet vi kommer, ju tätare duggar prognoserna om hur det kommer att gå. Men som vi lärde oss 2016 kan även opinionsundersökningar och experter ha fel. Kanske är det därför som intresset för att spela på utfallet ökat. I förra valet var det till exempel lika många svenskar som spelade på valet som det brukar vara när det är Champions League-final i fotboll.
- För att se de aktuella oddsen och spela på det amerikanska valet - besök Unibet.se.

Kan du lita på din magkänsla?
I samband med presidentvalskampanjen är det många som gett utryck för sin magkänsla för hur det kommer att gå.
- Att analysera sin magkänsla är ett bra sätt att veta om man ska lita på den. Är den reflexmässig eller bygger den på ackumulerad kunskap? Det är avgörande, berättar Alexander Norén som gästar avsnitt 48 av vår vetenskapspodd Perspektiv.
- Att förlita sig på magkänslan är inte så dumt som man kan tro, i alla fall om man tillgodogjort sig kunskap på området innan. Vet du inget om situationen är det däremot bäst att ignorera magen. I avsnittet talar hans om i vilka situationer som rationella övervägningar är att föredra och hur man undviker beslutsfällor av alla de slag.
Ladda ner avsnittet nu! Du hittar det på Spotify | Apple Podcast | Google Podcast + i alla andra poddappar.

Omfattande protester i Polen
Ett beslut i författningsdomstolen som förbjuder abort i så gott som alla fall har resulterat i omfattande protester som tycks ha överraskat Polens konservativa och katolska styre.
- President Andrzej Duda har distanserat sig från beslutet som även förbjuder abort av barn allvarliga fosterskador, genom att säga att han fann det osannolikt att lagen skulle kräva "den här typen av heroism av kvinnor".
- Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har beslutat att sätta in militärpolis mot demonstranterna i landet. Han menar att protesterna är ett exempel på barbari.
- Det är delvis en ny sorts retorik som används i Polen. Tidigare användes religiösa skäl, nu jämställs fostren istället med funktionshindrade barn, vilket har ett starkare stöd i grundlagen.
- Landet hade redan innan beslutet en av Europas med restriktiva abortlagstiftningar. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har därför föreslagit att polska kvinnor ska erbjudas abort i Sverige, på samma sätt som svenska kvinnor reste till Polen för att göra abort när det var förbjudet i Sverige på 1960-talet.

Aktuella saker som också kräver en förklaring
- Vem styr Vad Vi Vet? Låt oss presentera vilka som sitter i vår styrelse och vilka perspektiv de representerar.
- Från ett garage till en global spelare på ehandelsmarknaden. Vi berättar vad vi vet om Amazon som nu lanserat i Sverige.
- Har journalister vänstersympatier? Vi förklarar varför många debattörer på högerkanten anklagar media för att springa vänsterns ärenden.
- Pompeji gick inte under i augusti, utan i slutet av oktober. Nya arkeologiskla fynd skriver om historien.
🤠 Tack för den här gången! Vem känner du som skulle ha lika stor glädje av det här veckobrevet som du? Skicka vidare till dem!
📭 Om du läst ända hit utan att ha en egen prenumeration på Redaktörens Urval tycker jag du ska skaffa det. Klicka här så missar du inte nästa veckas urval.