Får man gå ut och julhandla? Absolut får man det, men likväl bör absolut inte. De stränga restriktioner och starka rekommendationer som regeringen och Folkhälsomyndigheten utfärdat beskrivs och behandlas av många som om det är ett resultat av Stefan Löfvens och Anders Tegnells nyckfullhet. Det stämmer inte alls.

De är ett resultat av att smittspridningen fortsätter och att tidigare restriktioner fortfarande inte fått effekt. Orsaken är enkel: svenska folket följer inte råden.⁠ ⁠ Sverige saknar lagar som gör det möjligt att utfärda utegångsförbud och därför är restriktioner och rekommendationer de enda verktyg som regeringen och Folkhälsomyndigheten kan använda.

Det här kan du göra för att motverka att smittan sprids
Antalet insjuknade i covid-19 ökar snabbt i Sverige. Vi sammanfattar de nya råden du bör förhålla dig till.

Följer inte medborgarna dessa regler och råd kan regeringen inte göra så mycket mer. Det är därför som statsministern uppmanar oss att inte hitta på undanflykter och eller tänka ut kryphål utan att ta hänsyn till fakta: det pågår en pandemi som redan dödat 7500 svenskar.⁠ ⁠ Hur länge pandemin pågår i Sverige och hur många sjuka och döda som vi kommer får beror dock till största delen på en annan faktor: hur vi medborgare agerar.

Så: Gå inte ut. Sköt din julhandel hemifrån. Kontakta din lokala butik för att se hur du kan handla från dem på ett säkert sätt. Väldigt många erbjuder hemkörning. Om de inte gör det, be dem förbereda din beställning, gå dit ensam och minimera tiden i själva butiken.


Lucia - det protestantiska Sveriges katolska favorithelgon

Det här är en del av Lucia du inte sett förut. Det är nämligen några av hennes skelettdelar som förvaras i en kyrka i Venedig. I hennes födelsestad Syrakusa på Sicilien kan man se hennes underarmar i katedralen.


När klimatavtalet var färdigt var det många som höjde händerna mot skyn. FNs klimatchef Christiana Figueres, FNs generalsekreterare Ban Ki-moon, Franrikes utrikesminister och klimatmötets ordförande Laurent Fabius och Frankrikes president Francois Hollande var några av dem. Klimattoppmötet ägde rum i Le Bourget, en förort norr om Paris. Foto: Francois Mori /AP via TT

Fem år sedan Parisavtalet - och det här kan du göra för att det ska bli verklighet

Igår var det årsdagen för det historiska klimatavtalet som undertecknades med målet att förhindra att atmosfärens temperatur ökar mer än två grader.

Klimatkrisen har gjort att många frågat sig själva två frågor: “gör jag tillräckligt?” och “vad är det viktigaste i mitt liv jag kan ändra för att leva inom min klimatbudget?” Kimberly Nicholas forskning vid Lund Universitet handlar om kopplingarna mellan människor, naturen och klimat. Hon är klimatforskaren från Stanford som blev citerad i tidningar över hela världen häromåret när hon gjorde beräkningar av vilka livsförändringar som har störst effekt och vilka man kan strunta i. ⁠

  • I avsnitt 49 av Vad Vi Vets podd Perspektiv pratar hon om allvaret i situationen, om att klimatriskerna gjort att försäkringsbolag inte längre vill ha kunder i hennes barndoms Kalifornien och om att Sverige inte ens är i närheten av att uppnå sina klimatmål.
  • Hon talar också om sociala brytpunkter, om att det faktiskt inte behövs fler än att en fjärdedel av befolkningen ska ändra sina vanor för att alla ska göra det, och om hur små handlingar kan smitta av sig till vänner och grannar.⁠

Ladda ner och lyssna på avsnitt 49 nu - det finns i alla appar där poddar finns: Spotify | Apple Podcaster | Acast | Google Podcaster


Allt om årets Nobelpris


Andra aktuella händelser som också kräver en förklaring


Låt dina vänner lita på ditt omdöme

Varje vecka upptäcker ännu fler människor det här veckobrevet när du eller andra nöjda läsare skickar vidare det till sina vänner. Vet du någon som skulle gilla det här? Jag har förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Veckobrevet från @vadvivet ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser varje helg - på under 5 minuter . Du som är nyfiken om du inte redan prenumererar missar du faktiskt något! 🤓 https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Slut! I min ständiga jakt på fakta ska jag gå och se hur många lussebullar jag kan stoppa in i munnen samtidigt.