Julen är runt hörnet

Det är kanske inte en nyhet från veckan som gått, men tekniskt sett har julen ju varit i antågande hur länge sedan som helst. Och nog finns det saker att förklara gällande våra jultraditioner.

 • Ta in en gran. Hur du hanterar granen påverkar hur fin den blir och vilken livslängd den har. Minnesregeln är att betrakta granen som en kraftig blomma och behandla granen med samma försiktighet. Här är vad vi vet.
 • Sätt upp julstjärnan i fönstret. Visste du att det är H&M-grundaren Erling Persson vi har att tacka för att den ser ut som den gör och för att den blev så populär? Här är vad vi vet.
 • Ta ett julbad. Att ta ett bastubad för att snygga till sig innan jul var vanligare förr. Att bada bastu är fortfarande populärt och det talas ofta om hälsoeffekterna av bastubad. Här är vad vi vet.

Foto: Tomas Oneborg / SvD via TT

Klimatkrisen är redan här

Vår aptit på fossila bränslen och sättet vi konsumerar på har bidragit till att atmosfären på jorden redan ökat med en grad. Eller med andra ord: räkna med gröna jular framöver.  

 • Klimatkrisen gör onormalt tidiga blomningar allt normalare. I veckan har körsbärsblommor slagit ut på flera håll i landet. Men det finns inget vackert över att körsbärsträden får blommor allt tidigare på säsongen. Det är bara tecken på hur mycket klimatet förändrats. Här är vad vi vet.
 • 2020 är det sista året när vi kan släppa ut CO2. Budgeten är slut nu, om vi ska kunna nå 1,5-gradersmålet, berättade klimatforskaren Kimberly Nicholas i avsnitt 49 av podden Perspektiv. Det handlade om vad du och jag kan göra, konkret och i vardagen. Det är en av de mest lyssnade avsnitten i poddens historia, och du kommer förstå varför när du lyssnar. Spotify | Apple Podcaster | Acast | Google Podcaster
 • Koldioxidutsläpp ser inte ut som du tror. Koldioxid är en färglös gas som alltså inte syns. Så vad är det som vi egentligen ser komma ur skorstenarna på alla bilder om klimatförändringar? Här är vad vi vet.

Förklaringar i världsklass är inom räckhåll

Som prenumerant har du tillgång till mängder av faktabaserade förklaringar på vår sajt. När du börjar betala för din prenumeration även tillgång till utvalda förklaringar från vår samarbetspartner The New York Times. Dessutom bidrar du till att fler kan ta del av fakta.


Vår populära vetenskapspodd firar 50 med ett spretigt och summerande samtal med Bob Hansson

I det 50:e avsnittet tar vi oss an den största frågan hittills - livet. Kanske är en poet det närmaste en expert vi kommer på att gestalta de härliga, de hemska, de konstgjorda och de alldeles klara stunderna av livet? Bob Hansson är en av Sveriges mest omtyckta, tillgängliga och mest engagerande poeter. Är det att han just vågar vara poetisk som gör att det känns som han kommer livet så nära?

 • Vi pratar bland annat om valet mellan att vara hel eller god, om saker att längta till och saker man behöver och att sätta mål. Och så berör de varför vi längtar efter naturen, om hur vi kan lära oss mer om andra genom att veta mindre om dem, den ständiga strävan efter att verka normal samt om hur man kan att lära sig acceptera andra.
 • Tillsammans tillåter vi oss att vara både tvekande och tvärsäkra, både spretiga och summerande och lyckas kanske just därför beröra flera viktiga ämnen som präglat år 2020 för många av oss. Du hittar podden överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcast, Acast, Google Podcast m.fl.

Inte så många pigga ansikten här inte. Kansas utbildningsstyrelse har numera möten via Zoom. Här onsdagen den 22:a juli. Foto: Kansas State Board of Education via AP och TT

Andra saker som kräver sin förklaring

 • Den vetenskapliga förklaringen till din "Zoom-trötthet" Tiden vi lägger på videosamtal har ökat under pandemin och många ägnar en stor del av arbetsdagarna i verktyg som Zoom, Teams och Meet. Men varför upplevs det som så mycket jobbigare än fysiska möten? Här är vad vi vet.
 • Viktigt för Demokraterna att vinna Georgia för att förverkliga Bidens planer. Ingen av Georgias senatorer fick en majoritet av rösterna, vilket leder till ett omval som är avgörande för Bidens tid i Vita Huset. Här är vad vi vet.
 • Så här styrs Finland. Om fyra månader är det kommunalval i Finland. Har du koll på vad kommunerna bestämmer över, eller på hur landet styrs i stort? Här är vad vi vet.
 • Antibiotikaresistens Samtidigt som världen fäktas med corona-pandemin, sprids den tysta pandemin i kulisserna. Antibiotikaresistensen är ett utbrett problem i världen. Det finns många orsaker, men ännu fler effekter. Här är vad vi vet.

Ge bort en julklapp som inte kostar dig något men som är värt hur mycket som helst

Rekommendationer är det vanligaste sättet som folk upptäcker det här veckobrevet. Kan du bidra till det, och samtidigt bidra till att någon ökar på sin allmänbildning under nästa år?

Jag har förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Veckobrevet från @vadvivet ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på mindre än 5 minuter! Är du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du något viktigt. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


🛑 Slut! Tack för att du läst till slutet. Allt som återstår för mig är att önska dig en riktigt god jul! Vi hörs i mellandagarna!