"Det gick skitbra” meddelade en nöjd Karin Johannesson som var först ut att vaccineras mot Covid-19 i Region Skåne. Här flankerad av sjuksköterskorna Helle Wictor och Margarita Gavriilidou på vårdcentralen i Råå tidigare idag efter att hon vaccinerats. Nu har vaccinationerna mot Covid-19 med mRNA vaccin från Pfizer/Biontech påbörjats över hela Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT

Det nya vaccinet är här

Tidigare idag började de första doserna av Pfizer/Biontechs covid-vaccin Comirnaty att ges i Sverige.

 • Vaccinet ger ett bra skydd mot sjukdomen covid-19. Däremot vet vi ännu inte om vaccinet också skyddar mot att få viruset eller om man ändå kan smitta andra. Här är vad vi vet.
 • Vaccinet använder en ny genteknik för att aktivera kroppens eget immunförsvar. Så hur skiljer sig mRNA-vaccin från traditionella vacciner? Här är vad vi vet

Foto: Lars Schröder / TT

Folkhälsomyndigheten har dragit fel slutsatser av forskningen kring munskydd

Med argumenten att munskydd inte skyddar tillräckligt mycket och att de kan bidra till ett vårdslöst beteende har Folkhälsomyndigheten avstått från att rekommendera användningen av detta.

 • Vår genomgång av fakta visar att det är fel slutsats, att deras beskrivning av WHOs ståndpunkt är nära nog vilseledande och att rekommendationerna därför inte alls är så stränga som de borde vara. Här är vad vi vet https://www.vadvivet.se/fel-analys-fhm/?utm_source=newsletter&utm_medium=email
 • Viruset smittar också genom luften. Det vanligaste sättet att bli sjuk i covid-19 är genom kontakt- och droppsmitta. Men nu har forskarna även konstaterat att luftsmitta också är möjligt. Det är därför man ska undvika att vara inomhus och varför munskydd är en bra idé. Här är vad vi vet.
 • Dosen spelar roll. Storleken på den första dosen av viruset SARS CoV-2 som en patient blir smittad av kan vara avgörande för hur allvarligt sjuk i covid-19 som patienten blir. Här är vad vi vet.
 • Det finns tillräckligt med bevis på att munskydd funkar. Det är därför vi kommer att behöva ha på oss dem under lång tid framöver. Här är vad vi vet.

Perspektiv på coronaviruset, vaccinet och hur olika regeringar hanterat pandem

Det stora problemen med coronaviruset SARS CoV-2 är det asymtomatiska beteendet. Hos de flesta tar det förhållandevis lång tid utan symptom innan man blir sjuk, och en del blir sjuka utan att få några symptom alls. I kombination med vi saknar immunitet mot viruset sedan tidigare gör detta att smittspridningen är svårt att motverka på ett effektivt sätt.

Det säger Dr. Pia MacDonald, en av USAs främsta experter på hur man förebygger, upptäcker och hanterar utbrott av smittsamma sjukdomar som Ebola, Zika och numera covid-19 (hon har arbetat med alla tre). Hon gästar avsnitt 51 av vår populära vetenskapspodd "Perspektiv" där hon ger en exklusiv intervju.

Hon har mer än 25 års erfarenhet och är verksam vid på RTI International, en ideell organisation som kombinerar rigorös analys av forskningsdata med eget spjutspetskunnande inom olika sorters labbanalyser för att verifiera forskningsresultat eller för att ge råd i hälsofrågor till regioner, regeringar och stiftelser över hela världen.

Så när exempelvis Gates Foundation, Harvardunversitet eller USAs regering vill dubbelkolla något eller söker råd för hur de ska agera är det till RTI de vänder sig till. Och där är MacDonald ansvarig för flera av deras största forskningsprojekt. Med andra ord: det hon inte kan om pandemin vi just nu upplever är inte värt att veta i dagsläget.

Så förbered dig på ett samtal som ger dig nya och djupare perspektiv på bland annat

 • Vad vi vet om hur viruset smittar?
 • Varför SARS CoV-2 uppstod i just Wuhan (vilket hon förutspått),
 • Vad vetenskapen har att säga om den svenska strategin i munskyddsfrågan
 • Hur det kommer sig att det nya vaccinet inte alls är den enkla lösning på pandemin som många beskriver det som
 • Vad hon svarar på frågan “när är det över?”.

Ladda ner avsnittet och lyssna nu

Du hittar avsnitt 51 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster mfl.


Tipsa dina vänner om veckobrevet

Det vanligaste sättet som folk upptäcker det här veckobrevet är via rekommendationer. Har du lust att hjälpa till? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda när du skickar till en kompis.

Jag gillar verkligen veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Det var allt! Tack för att du läst ända hit. Nästa gång blir det inte något corona-relaterat. Jag lovar.

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.