Mitt i all tumult som präglat det här året på så många områden och olika plan, och de många olika känslor som det gett upphov till, är jag glad över att allt fler uppskattar fakta.

För ett år sedan bestod Vad vi vets publik av strax under 40 000 följare, lyssnare och läsare. Sedan dess har drygt 100 000 personer tillkommit, och under intensiva nyhetsmånader (och det har varit några sådana) tar en dryg miljon svenskar del av våra förklaringar. Enbart sedan julafton har våra förklaringar visats mer än 1,5 miljoner gånger i vårt växande antal kanaler, och igår fick jag besked om att vår vetenskapspodd Perspektiv nu är en av landets 100 största poddar. Allt detta är tecken på att behovet av faktabaserade förklaringar är stort.

Som jag tidigare berättat har vi numera också ett samarbete med the New York Times som gör att vi publicerar några av deras förklaringar på vadvivet.se, exklusivt för våra prenumeranter.

Jag tänkte därför att det var intressant att göra 20 nedslag i vår rapportering under året, för att försöka förstå 2020 genom ett urval av de förklaringar vi gjort 2020.

/Per Grankvist, chefredaktör


1. Omfattande bränder i Australien

Brandsäsongen startade ovanligt tidigt och blev oväntat kraftig i Australien. Men det många missade var att det fanns en direkt koppling till klimatförändringarna.

2. Explosion i Stockholm

Strax efter midnatt den trettonde januari väcktes många på Östermalm i Stockholm av en stor smäll. En väska med sprängämnen hade placerats utanför en port och tryckvågen demolerade bilarna som stod parkerade utanför och krossade så gott som alla fönster i kvarteret. Det föranledde en stor ryktesspridning om vad som hänt och vad som kanske hade hänt, men det gjorde också att många sökte sig till fakta om vad vi egentligen visste, och vad man inte kunde säga.

3. Ett nytt virus

Den 24:e januari publicerade vi vår första förklaring av ett nytt virus som ännu inte fått ett namn. Nästa gång vi publicerade något var den 25:e februari, då vi kunde meddela att WHO ännu inte deklarerat att det var en pandemi. Nästa coronarelaterade förklaring kom den 4:e mars, när vi förklarade vikten av att tvätta händerna. Från och med den 8:e mars, när vi kunde visa hur viruset spred sig snabbt i Italien och hur landet stängde ner. har vi förklarat nya aspekter av viruset i princip varje vecka.

4. De italienska hjältarna

Journalistik är att ta reda på vad som är sant och relevant kring ett ämne. När förvirringen och oron var som störst i mars publicerade vi hela tiden nya fakta kring det nya viruset så fort vi kunde få dem verifierade från flera håll, exempelvis vilka symptom man kunde vänta sig (exempelvis att man kan förlora smak- och lukt). Att behovet av fakta var stort var uppenbart - under bara några veckor fördubblade vi  vår publik. Det ser man inte minst på antalet gilla-markeringar som varje inlägg fick.

I slutet av mars publicerade vi en annan sorts förklaring. Det var selfies tagna av på personer som jobbar långa pass på akutmottagningar för att ta hand om alla de som insjuknat i covid-19. Istället för att redogöra för ännu mer fakta om hur vilket antal som insjuknat fick bilderna göra jobbet att förklara hur allvarlig pandemin faktiskt är.

5. Distansarbete

Under våren lärde vi oss förvånansvärt snabbt att arbeta hemifrån och att samarbeta på distans. Även om det kanske inte riktigt nådde samma höjder som när medlemmarna i Torontos symfoniorkester träffades på Zoom.

6. Prognos över antalet döda

Det var svårt att förstå hur dödlig sjukdomen var eftersom underlaget var svagt. Allt vi visste om covid-19 var ju bara några månader gammal information i våras. Vi försökte därför göra en uppskattning av vad som kan vara ett tänkbart dödstal i Sverige, utifrån de data som fanns från andra sjukdomar. Det visade sig att det låg nära de beräkningar som Folkhälsomyndigheten försett statsministern med.

7. Kameleonten som tvättar händerna

Hur får man folk att lyssna när de hört en uppmaning tusen gånger innan. I våras ägnade vi mycket tid åt att hitta nya sätt att förklara saker, som skulle få folk att minnas att tvätta händerna så ofta de kan. Sen hittade vi den här filmen med kameleonten Zeke som hjälpte oss förklara vikten av handhygien.

8. Pillow challenge

Mitt i all rapportering om coronavirusets framfart dök det också upp andra aktuella ämnen som krävde förklaringar.

9. Vissa framsteg

En av de saker vi fortfarande inte vet om covid-19 är varför en del inte får några symptom alls, medan andra tvingas stanna veckor på sjukhus. Men ju för varje vecka som gått under året har sjukvårdspersonal allt bättre på att behandla patienterna i ett tidigt skede, samtidigt som forskarna arbetat övertid för att samla in och sprida ny kunskap till andra.

10. Ojämlikhet

Bland de många intervjuer vi gjort under året är intervjun med Nilla Fischer i vår podd Maskineriet något extra. Hon berättade där om hur hennes liv sannolikt sett ut om hon varit spelat fotboll som man. (Avsnittet hittar du överallt där du hittar poddar - sök upp podden "Maskineriet").

11. När TikTok:are trollade Trump

Våra mediavanor har förändrats under året, och nya kanaler har vuxit i betydelse. Att så många använder sociala kanaler för att förstå världen och söka efter nyheter har bidragit till att många hittat till oss under året. Men det kan vara svårt att hänga med. Ett exempel på det var när ett gäng TikTokare gick samman och bokade biljetter till en av Donald Trumps kampanjevenemang och avstod från att komma.

12. Black lives matter

En ny medborgarrättsrörelse präglade sommaren och ledde till insikter om hur rasistiskt samhället trots allt är. Vad Vi Vet förklarade rörelsens betydelse från allra första början och vi gjorde bland annat en uppskattad spellista på Spotify för den som vill fördjupa sig i det svarta perspektivet på samhället. Vi publicerade också förklaringar för att knyta rörelsen till sina historiska rötter för att därigenom hjälpa våra följare att se sammanhanget.

13. Junteenth

Vi var många som aldrig hört talas om den amerikanska högtiden som i år firades med större entusiasm och på fler ställen än tidigare. Vilket förstås krävde en förklaring.

14. Challenge accepted

När en ny utmaning dök upp på Instagram antog vi den och förklarade den vaga bakgrunden till den vaka kampanjen, vilket inte hade några kopplingar till hur kvinnor behandlas i Turkiet. Lite senare kunde vi följa upp med en annan förklaring av hur mordet på den 27-åriga studenten Pınar Gültekin blev en symbol för Turkiets alarmerande höga mordtal när det gäller kvinnor, och hur det leddetill protester och debatter i sociala media.

15. Vädret spelar roll

En sommar när många hade "svemester" fick vädret stor betydelse. Och väderfenomen kräver förstås också förklaringar.

16. Explosionen i Beirut

I augusti liverapporterade vi från explosionerna i Libanons huvudstad, timme för timme. Målet var att förklara vad vi visste, och vad vi faktiskt inte visste.

17. Quantas pensionerade sista 747:an

Det minskade resandet har gjort att många flygbolag tvingats skära ner på alla kostnader, dra ner på personal och pensionera äldre flygplan som är dyra i drift. När Quantas pensionerade sin sista 747:a flyg ritade man sin välkända stjärtfenesymbol som ett farväl till kontinenten.

18. RBG

När Ruth Bader Ginsburgs avled i mitten av september förklarade vi hur hennes syn på varför det var värt att kämpa för kvinnors rättigheter formades av hennes besök i Sverige i början av 1960-talet.

19. "We did it, Joe"

Rent formellt är det ingen förklaring baserad på fakta. Men vårt mest gillade och delade inlägg under året gav likväl både fakta och en förklaring av den lättnad och glädje som många kände när valresultatet i det amerikanska presidentvalet slutligen stod klart.

20. Varför champagne och ostron funkar så bra ihop.

En av årets sista förklaringar handlar om varför sex stycken fines de Claires och ett glas torr champagne gifter sig så bra i munnen.


🥂 Gott slut! Och gott nytt år! Vi hörs på andra sidan.

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att få faktabaserade summeringar av veckans viktigaste händelser under hela 2021.