Göra nya saker

Efter två veckors ledighet får jag myror i brallan. Då har jag läst de böcker jag velat läsa och sett de filmer och dokumentärer jag önskat, och längtar efter mer konkreta sysselsättningar. Kanske är du likadan? Är det här grejer du också vill göra?

  • Göra album (till slut). Bara tanken på att organisera sina bilder kan kännas överväldigande men ny teknik och molnlagring har gjort det enklare än man kan tro. Vi frågade två experter om deras bästa knep för att komma igång. Här är vad vi vet.
  • Lägga ett svårt pussel. Har du plockat fram pusselkartongen under mellandagarna? Då är inte ensam. Men visste du att det finns knep som gör att det går snabbare? Här är vad vi vet.
  • Lappa och laga kläder. Det är inte särskilt svårt att lappa, laga och sy kläder. Det kan Christopher Nilsson intyga, som delat med sig av vad du behöver kunna för att sätta igång igen. Här är vad vi vet.
  • Bli bättre på schacköppningar. En bra öppning ökar dina chanser för att vinna hela partiet. Det berättade schackmästaren Polina Otto när hon förklarade tre mästerliga öppningar. Här är vad vi vet.
  • Snöra på sig skorna och ge sig ut. Löpning är ett billigt, effektivt och coronasäkert sätt att träna - även på vintern. Och enligt expertisen krävs inte så mycket för att komma igång. Här är vad vi vet.

Lyssna på podden Perspektiv

Att lyssna på poddar medan man pysslar med något är ett trevligt sätt att lära sig saker. Jag är uppenbarligen jävig när det gäller vår egen vetenskapspodd och hur den ger dig faktabaserad fördjupning på aktuella ämnen.⁠ ⁠

  • Men i veckan blev podden en av Sveriges 100 största poddar på Apple enligt mätföretaget Chartable och den gick samtidigt in på Spotifys lista över trendande poddar. Den har fått 4,7 av 5 i betyg på Apple Podcast.⁠, och är sedan tidigare en av de populäraste svenska vetenskapspoddarna.
  • De mest lyssnade avsnitten just nu handlar om coromnaviruset och vaccinet (nr 51), om klimathandlingarna som spelar roll och som du dessuom kan göra i vardagen (nr 49), läxläsningsmetoderna som funkar⁠ (nr 43), om vikten av fysisk beröring (nr 25) samt det om när du ska lita på magkänslan och när det är helt fel⁠ (nr 48). ⁠

Du hittar podden överallt där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcasts, Acast, Google Podcasts mfl.


Nyårsfirandets mat

Före och efter tolvslaget finns det mat som är extra populär, och det kräver förstås sin förklaring.

  • Ostron och champagne Det finns en helt och hållet vetenskaplig förklaring till att sex stycken fines de Claires och ett glas torr champagne gifter sig så bra i munnen. Här är vad vi vet.
  • Pizza. Ingen rätt är väl så traditionell som pizzan på nyårsdagen? Men visste du att pizzan varit favoritmat för människor som haft ont om pengar eller som varit på språng. Här är vad vi vet.

Börja året med en ny vana

Det vanligaste sättet som folk upptäckte det här veckobrevet under 2020 var via rekommendationer. Kan du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Jag gillar verkligen veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Du som är vetgirig borde börja 2021 med en ny god vana: att få ta emot fakta direkt i inboxen varje helg! https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Slut! Tack för att du läst ända hit. Sugen på mer? Läs min sammanställning över 20 av våra förklaringar som summerade 2020.

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.