Under lördagen demonstrerade en irriterad folkmassa i Stockholm. De krävde ett slut på vad de menar är en konspiration för att kontrollera samhället: coronaviruset. Alltihop är precis lika dumt som det låter. Även om alla förstås har till sina egna åsikter har ingen rätt att hitta på egna fakta (eller att strunta i att begära tillstånd för att demonstrera, för den delen).

 • Varför tror folk på uppenbara felaktigheter? Studier visar att personer som är oroliga eller som upplever att de inte har kontroll över sitt liv lättare dras till konspirationsteorier. Här är vad vi vet.
 • Att skaffa sig fler perspektiv minskar oron. Det är dock inte så konstigt att oroliga tider ger upphov till oro i kroppen. Att skaffa sig fler perspektiv är ett effektivt sätt att minskar oron, enligt psykologen Anna Kåver. Här är vad vi vet.
 • Däremot funkar doomscrollande inte. Har du spenderat timmar skrollandes genom ett flöde fullt av negativa nyheter, inlägg och kommenterar? Då har du utsatt dig själv för "doomscrolling", eller domedagsskrollande. Du är inte ensam. Här är vad vi vet.

En man arbetar vid sitt skrivbord framför skärmar i Facebooks övervakningsrum i Menlo Park, Kalifornien, där man övervakade valrelaterat innehåll inför valet 2018 i USA. Även om de sociala plattformarna förklarat krig mot missinformation och hat sedan 2016 och trots att en del framsteg gjorts, är de fortfarande långt ifrån att vinna kriget. Foto: Jeff Chiu/AP via TT

Kvinnor trakasseras oftare online

Här är fakta: kvinnor drabbas högre grad än män av trakasserier på sociala medier. Speciellt kvinnliga politiker och kändisar drabbas hårt. I längden påverkar det här både demokratin och kvinnors yttrandefrihet.

 • Journalister är en grupp som är extra utsatt för hatiska kommentarer.  Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har två av tre kvinnliga journalister i Sverige fått hatfyllda kommentarer publicerade mot sig. Här är vad vi vet.
 • Det finns också en tydlig koppling mellan fysiskt våld och onlinetrakasserier mot journalister. Ungefär 40 procent av de kvinnliga journalister som attackerats offline hade tidigare fått hotfulla kommentarer online. Här är vad vi vet.
 • Våld mot kvinnor har ökat. Under pandemin har våld i hemmen blivit vanligare, vilket föranlett protester i många europeiska länder. Varför agerar inte EU hårdare? Här är vad vi vet.

Knepen för att skriva en vinnande offert

Blocket är framme, pennorna är nya, datorn är fulladdad. Du har allt för att skissa på en offert till en potentiell kund - men hur strukturerar du den bäst för att ta hem affären?

 • Den nya säsongen av Vad Vi Vets företagarpodd "Nästa steg" startar idag. Första avsnittet handlar om att skriva offerter som säljer.
 • Avgörande för en vinnande offert är att formulera den så att man inte tappar intresse. Alla som någon gång skrivit en offert vet att det låter enklare i teorin än det är i praktiken, så vi tog hjälp av två proffs för att skapa en struktur som funkar. Här är vad vi vet.

Veckans bildval

Italien har utfärdat ett minnesmynt som ett tecken på tacksamhet till alla den sjukvårdspersonal som arbetat hårt för att hantera pandemin. Motivet på minnesmyntet är en doktor med en läkarjournal och en doktor eller sjuksköterska med ett stetoskop, samt inskriptionen "Grazie" (tack). Myntet har valören 2 euro och kommer att produceras i tre miljoner exemplar fram till juni och är tänkt att användas i vardagen. Foto: Andrew Medichini/AP via TT.

De här nyheterna kräver också en förklaring

 • Liberalerna lämnade Januariavtalet, som avtalat. Nyamko Sabuni meddelade i fredags att partiet kommer lämna den omtalade överenskommelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i höst. Även om det låter som något dramatiskt, är det inte det. Här är vad vi vet.
Foto: Henrik Montgomery / TT
 • Kriget i Syrien har pågått i tio år. Det var dock inte klimatförändringar som startade kriget i Syrien, utan arresterandet av femton pojkar i staden Dar'a. Här är vad vi vet.
 • Vulkanen Etna på Sicilien har haft utbrott igen. Orsakerna till ett vulkanutbrott är alltid desamma, men beroende på vilken sorts vulkan det är, samt var det sker, får utbrottet olika karaktär. Här är vad vi vet.

Sprid kunskap, inte virus

Det vanligaste sättet som folk upptäcker Vad Vi Vets veckobrev är via rekommendationer. Vill du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Veckobrevet från @vadvivet är min nya favorit. Det ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Slut! Tack för att du läst ända hit idag. Vi hörs nästa helg!

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.


210307 Korrigering: I en tidigare version angavs felaktigt att demonstrationen ägde rum under söndagen.