Igår var det ett år sedan polis trängde in i med dragna vapen i Breonna Taylors  lägenhet i Louisville, Kentucky. På bilden från brottsplatsen har har polisen markerat de platser där de hittat tomhylsor från de åtta skott som avlossades. Fem av dem är utanför dörren, vilket innebär att polisen sköt in i lägenheten utan att ha fullständigt klart för sig vem som var där inne. Breonna Taylor träffades med några av dessa skott och avled omedelbart, i sin säng.


Historien bakom kvinnodagen

Kvinnodagen har funnits i 110 år. Vi går igenom vad du behöver veta om bakgrunden från Theresia Malkiels ursprungsidé i New York, via ryska revolutionen, suffragetterna, öststaterna, kvinnorörelsen och ända fram till det blev en internationell dag i slutet av 1970-talet.


Utrustningen du behöver för att anpassa frisyren efter videomötet. Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

Tillbaka på jobbet

Sportlovsveckorna är över och vardagen är tillbaka till det normala igen. Om du tillhör de som jobbar på distans finns det en hel del saker som kan påverka hur du mår och ser ut framöver.

 • Anpassa frisyren efter videomötet. Svårt att få till en frisyr som ser snygg ut i Zoom? Vi frågade en expert. Här är vad vi vet.
 • 11 minuters rörelse om dagen kan motverka effekterna av att sitta stilla Den optimala tiden för fysisk aktivitet och ökad livslängd verkar uppträda vid 35 minuters snabb promenad per dag, eller liknande aktiviteter. Här är vad vi vet.
 • Fem knep för att jobba effektivt. Det är inte så krångligt som det kan låta. Här är vad vi vet.
 • Sex tips för produktiva videomöten Det finns flera olika sätt att göra det på, men hur lägger man upp mötet på bästa sätt, för att det ska gå så bra som möjligt? Här är vad vi vet.
 • Så hanterar du distansering på rätt sätt För att hantera social distansering måste vi lära oss att att socialisera på distans. Det menar en forskare på Stanford. Här är vad vi vet.

Slippa hålla på med kvitton - är det ens möjligt?

Att digitalisera är en sak, automatisera en annan. För den som vill minimera sin admin är automatisering av faktura- och kvittoflöden ett sätt att frigöra tid till annat samtidigt som man får bättre kontroll. Det säger Camilla Skoog, som delar sin tid mellan den jaktbutik hon driver med sin man i Växjö och affärssystemet Fortnox.

Många företagare upplever redovisningen som något bara tar energi, och det gör att de inte effektiviserar sina flöden vilket i sin tur gör att alltsammans tar onödigt mycket tid. Kvittoredovisning är en tidstjuv konstaterar Skoog, och menar att det inte längre funkar att som företagare bara ha koll på hur mycket pengar som finns  på kontot.

 • I senaste avsnittet av Vad Vi Vets företagarpodd "Nästa steg" berättar Skoog om sina erfarenheter av att digitalisera och automatisera jaktbutikens flöden. Det är inte alls så komplicerat som det låter och vinsten är omedelbar, både i tid och pengar. Här är vad vi vet. http://www.vadvivet.se/automatisera-bokforing/?utm_source=newsletter&utm_medium=email
 • Du hittar podden på Spotify, Apple Podcasts, Acast, Google Podcasts + i alla andra poddappar. Ladda ner avsnittet nu!

Veckans bildval

Socialminister Lena Hallengren höll en presskonferens om vaccin i veckan som gick. Hon medverkade på distans, liksom de flesta journalister. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det här kräver också en förklaring

 • När räknas man som frisk efter covid-19? Du har testat positivt, varit sjuk men känner dig bättre igen. Frågan är när du kan räkna dig som frisk? Här är vad vi vet.
 • Planen för vaccinering. Det finns många frågetecken kring vem som ska vaccineras, i vilken ordning, hur prioriteringarna sker och när alla beräknas ha fått vaccinet. Här är vad vi vet.
 • Träna dig igenom klimakteriet. Styrketräning är ett enkelt sätt att minska besvären under klimakteriet, men först ska du fråga dig själv hur du mår just nu. Om du sovit och ätit dåligt och är stressad under en längre tid är lugn träning att rekommendera. Här är vad vi vet
 • De svenska partiernas pinsamma EU-kollegor De flesta partigrupper i Europaparlamentet har några ledamöter som representerar misstänkt korrupta eller antidemokratiska krafter. Här är vad vi vet

Fakta som förklarar nyheterna

Varje vecka får det här veckobrevet nya prenumeranter, oftast via rekommendationer. Kan du bidra till att fler hittar det? Jag har förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Jag gillar verkligen veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack för hjälpen!


☀️ Slut! Tack för att du läst ända hit. Vi hörs nästa helg!

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.