I ett uttalande från den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) tidigare i veckan konstaterade man att Astra Zenecas vaccin är säkert. Man har varken funnit någon koppling mellan vaccinet och blodproppar eller några kvalitetsproblem vid tillverkningen. Fördelarna med vaccinet väger tyngre än riskerna, konstaterade EMA.
- Så går godkännandet till. När den Europeiska Unionen godkänner covidvacciner är det en trestegsraket: expertmyndigheten rekommenderar, EU-kommissionen godkänner och EU-länderna kan i elfte timmen lägga in veto. Här är vad vi vet.
- Så funkar mRNA-vacciner. Två av de nya vaccinerna mot covid-19 använder ny genteknik för att aktivera kroppens eget immunförsvar. Här är vad vi vet.
- Så ser planen ut. Det finns många frågetecken kring vem som ska vaccineras, i vilken ordning, hur prioriteringarna sker och när alla beräknas ha fått vaccinet. Här är vad vi vet.

Det effektivaste sättet att minska antalet våldtäkter
Fallet med Sarah Everards försvinnande har aktualiserat debatten om kvinnors säkerhet långt utanför Storbritanniens gränser. Hon gjorde allt rätt: hon gick hem i tid, hon gick längs en upplyst gata och hon pratade med sin pojkvän i telefon. Ändå blev hon det senaste offret, men knappast det sista, för våld mot kvinnor.
- Sverige till hör de länder med flest våldtäktsanmälningar i Europa, ändå är mörkertalet stort. Att det skiljer sig från andra länder kan även ha statistiska orsaker. Här är vad vi vet.
- Utvecklingen går att ändra. Vi har läst BRÅs kartläggning av polisanmälda våldtäkter där det framgår att det finns ett sätt att minska antalet våldtäkter som är effektivare än andra: män som tar ansvar. Här är vad vi vet.
- Det behöver inte vara stora saker. En genomgång av råd som the Guardian gjort visar på att det är förvånansvärt enkla saker som kan göra kvinnor mindre oroliga och otrygga. Här är vad vi vet.
- Alla får inte samma uppmärksamhet. Samtidigt säger uppmärksamheten kring Everards något om vilka offer vi uppmärksammar och vilka vi ignorerar, konstaterade Kate Manne i en läsvärd text i the Atlantic. Här är vad vi vet.

Naturfenomen: Sandstormar och lavaströmmar
- Kina. I veckan drabbades Peking av en de värsta sandstormarna på mer än ett decennium. Ökenspridning i Kinas landets nordvästra delar och misslyckade program för att plantera träd och gräs förklaringen. Här är vad vi vet
- Island. En vulkan vid Fagradalsfjall på Island fick ett utbrott i fredags, det första på nästan 800 år. Vid ett vulkanutbrott tränger smälta bergarter (magma) samt aska och heta gaser upp ur jordens inre, med start 3000 kilometer under jordytan. Här är vad vi vet.

Konsten att para ihop vin med mat
Människor som kan vin blir snabbt nördar som svänger sig med namn på regioner och druvor på ett sätt som lätt kan bli för komplicerat för den som vill lära sig grunderna i hur man parar ihop vin och mat.
Petter Askergren tillhör inte den kategorin. Han är utbildad sommelier, författare till boken “Vin - så funkar det” (tillsammans med Alf Tumble), vinpoddare, krögare och artist. I avsnitt 61 av Vad Vi Vets podd "Perspektiv" Han är också generös med råd av just det slag man söker för att förstå mer. Dessutom ger han flera bra tips på böcker där man kan fördjupa sig ännu mer.
I slutet av avsnittet summeras några av de råd han ger, liksom några av de viktigaste råden från böckerna han tipsar om, bland annat
- kopplingen mellan vin och mat från samma region
- varför man inte behöver oroa sig för att kraftigt vin och kraftig mat blir en explosion i munnen
- hur man ska tänka när man parar söta viner och söt mat
Du hittar avsnitt 61 av podden