I ett uttalande från den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) tidigare i veckan konstaterade man att Astra Zenecas vaccin är säkert. Man har varken funnit någon koppling mellan vaccinet och blodproppar eller några kvalitetsproblem vid tillverkningen. Fördelarna med vaccinet väger tyngre än riskerna, konstaterade EMA.

 • Så går godkännandet till. När den Europeiska Unionen godkänner covidvacciner är det en trestegsraket: expertmyndigheten rekommenderar, EU-kommissionen godkänner och EU-länderna kan i elfte timmen lägga in veto. Här är vad vi vet.
 • Så funkar mRNA-vacciner. Två av de nya vaccinerna mot covid-19 använder ny genteknik för att aktivera kroppens eget immunförsvar. Här är vad vi vet.
 • Så ser planen ut. Det finns många frågetecken kring vem som ska vaccineras, i vilken ordning, hur prioriteringarna sker och när alla beräknas ha fått vaccinet. Här är vad vi vet.

Prosperinas Fångst, av Gian Lorenzo Bernini. Foto: Mateus Campos Felipe / Unsplash

Det effektivaste sättet att minska antalet våldtäkter

Fallet med Sarah Everards försvinnande har aktualiserat debatten om kvinnors säkerhet långt utanför Storbritanniens gränser. Hon gjorde allt rätt: hon gick hem i tid, hon gick längs en upplyst gata och hon pratade med sin pojkvän i telefon. Ändå blev hon det senaste offret, men knappast det sista, för våld mot kvinnor.

 • Sverige till hör de länder med flest våldtäktsanmälningar i Europa, ändå är mörkertalet stort. Att det skiljer sig från andra länder kan även ha statistiska orsaker. Här är vad vi vet.
 • Utvecklingen går att ändra. Vi har läst BRÅs kartläggning av polisanmälda våldtäkter där det framgår att det finns ett sätt att minska antalet våldtäkter som är effektivare än andra: män som tar ansvar. Här är vad vi vet.
 • Det behöver inte vara stora saker. En genomgång av råd som the Guardian gjort visar på att det är förvånansvärt enkla saker som kan göra kvinnor mindre oroliga och otrygga. Här är vad vi vet.
 • Alla får inte samma uppmärksamhet. Samtidigt säger uppmärksamheten kring Everards något om vilka offer vi uppmärksammar och vilka vi ignorerar, konstaterade Kate Manne i en läsvärd text i the Atlantic. Här är vad vi vet.

Sandstormen är synlig på den här satellitbilden som togs av NASAs Aqua-satellit den 15:e mars 2021. Grafik: Vad Vi Vet och NASA.

Naturfenomen: Sandstormar och lavaströmmar

 • Kina. I veckan drabbades Peking av en de värsta sandstormarna på mer än ett decennium. Ökenspridning i Kinas landets nordvästra delar och misslyckade program för att plantera träd och gräs förklaringen. Här är vad vi vet
 • Island. En vulkan vid Fagradalsfjall på Island fick ett utbrott i fredags, det första på nästan 800 år. Vid ett vulkanutbrott tränger smälta bergarter (magma) samt aska och heta gaser upp ur jordens inre, med start 3000 kilometer under jordytan. Här är vad vi vet.

Konsten att para ihop vin med mat

Människor som kan vin blir snabbt nördar som svänger sig med namn på regioner och druvor på ett sätt som lätt kan bli för komplicerat för den som vill lära sig grunderna i hur man parar ihop vin och mat.

Petter Askergren tillhör inte den kategorin. Han är utbildad sommelier, författare till boken “Vin - så funkar det” (tillsammans med Alf Tumble), vinpoddare, krögare och artist. I avsnitt 61 av Vad Vi Vets podd "Perspektiv" Han är också generös med råd av just det slag man söker för att förstå mer. Dessutom ger han flera bra tips på böcker där man kan fördjupa sig ännu mer.

I slutet av avsnittet summeras några av de råd han ger, liksom några av de viktigaste råden från böckerna han tipsar om, bland annat

 • kopplingen mellan vin och mat från samma region
 • varför man inte behöver oroa sig för att kraftigt vin och kraftig mat blir en explosion i munnen
 • hur man ska tänka när man parar söta viner och söt mat

Du hittar avsnitt 61 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster m.fl.


Veckans bildval

Poliser som flytt Myanmar efter militärkuppen vilar upp sig på en hemlig plats i nordöstra Indien, nära gränsen. Invånarna i Mizoram har gett skydd till 34 poliser och en brandman från Myanmar som korsat gränsen de senaste två veckorna. Efter armékuppen fick poliserna order om att "skjuta människor och inte bara människor - vi fick order om att skjuta vår egen familj om de inte var på samma sida som militären" berättar en av polismännen. Foto: Anupam Nath / AP via TT

De här händelserna kräver också en förklaring

 • St. Patricks Day. Den amerikanska traditionen att fira sina irländska rötter har börjat sprida sig över världen. Här är vad vi vet.
 • Earth Hour. Den sista lördagen i mars varje år är det numera dags att mörklägga hemmet en timme. Vi förklarar historien och vad det hela egentligen handlar om. Här är vad vi vet.
 • Syrien Det är en av världens just nu längst pågående konflikter, och kanske en av de allra snårigaste. Vi gör ett försök att ge bakgrunden till att kriget inte tar slut. Här är vad vi vet.

Låt mig sammanfatta veckan åt din kompis också

Det vanligaste sättet som folk upptäcker det här veckobrevet är via rekommendationer. Kan du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Jag gillar verkligen veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Slut! Tack för att du läst ända hit idag. Vi hörs nästa helg!

👉 Klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.