Jesus korsfästelse är som bekant orsaken till att vi högtidlighåller Långfredagen och i Vatikanen höll påve Franciscus i den traditionella långfredagsmässan. (Foto: Andreas Solaro/Poolbild via AP och TT). Samtidigt var det igår, lördag, som med största sannolikhet är årsdagen av Jesus dödsdag inträffade, den tredje april år 33.

Det krucifix som placerades framför altaret i Petruskyrkan visade upp Jesus som vi är vana att se honom: reslig, med blek hy och långt, ljust hår. Vi vet att den bilden är fel. Jesus såg ut som folk såg ut mest i Galileen för två tusen år sedan, vilket gör att vi kan dra slutsatsen att han snarare var runt 1,66, med olivfärgad hud och bruna ögon.

Det är svårt att skilja mannen från myten när det gäller Jesus från Nasaret, och det är därför också svårt att urskilja historiska fakta från fiktion. Historikerna är överens om att Jesus funnits, men många av de berättelser som finns i Bibeln kan inte styrkas med annat än anekdotiska källor. Andra uppgifter måste avfärdas på grund med hänvisning till naturlagar, exempelvis att det inte är möjligt att gå på vatten.

Det finns inga fysiska eller arkeologiska bevis för Jesus existens; alla källor är dokumentära. Berättelserna är i huvudsak kristna texter, som är opålitliga då de kan antas vilja glorifiera honom, och texterna är dessutom skrivna efter hans död. Så vad vet vi, egentligen?

  • Historiska fakta om Jesus. Vi har försökt de fakta som kan vidimeras när det gäller tidpunkten för Jesus födelse, hans uppväxt, vuxendopet, rättegångarna och korsfästelsen. Perfekt att kunna inför påskmiddagen! Här är vad vi vet.
  • Ägget är en symbol för liv och pånyttfödelse. Är det därför vi äter ägg till påsk? Nej, faktiskt inte. Här är vad vi vet.

Hans eminens kardinal Anders Arborelius. Foto: Alessandra Tarantino/AP via TT

Kardinal Anders Arborelius om förlåtelsens kraft

För några månader sedan fick jag audiens hos hans eminens, och vårt samtal kretsade kring katolicismen i allmänhet och förlåtelse i synnerhet. När du lyssnar får du bland annat höra kardinalen tala om protestanter mindre religiösa än katoliker eller om de bara mindre kyrkliga? Kan man verkligen förlåta vem som helst för vad som helst? Och vad innebär en så generös inställning för en institution som den Heliga stolen när det uppdagas att några av deras egna begått övergrepp eller kränkt andra?

Ladda ner och lyssna på avsnittet

Du hittar avsnitt 54 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster mfl.


Veckans bildval:

Påve Franciskus i liggande bön innan långfredagsmässan började i Peterskyrkan i Vatikanen. Foto: Andreas Solaro / Poolfoto via AP och TT

👏 Slut! Tack för att du läst ända hit idag. Nästa vecka är vi tillbaka med en lika stort urval som vi brukar. Glad påsk!

👉 Tills dess: klicka här för att starta en egen prenumeration för att inte missa nästa veckas brev.