Godmorgon!

 • Här kommer mitt urval av de viktigaste händelserna från veckan som gick, förklarade utifrån fakta. Det här tar bara 4 minuter att läsa.‌‌‌‌
 • Har du fått det här veckobrevet av en kompis? Skaffa en egen prenumeration.

Ett historiskt beslut

Derek Chauvin fördes ut ur rättssalen efter att domen föll. Foto: Court TV via AP och TT

I veckan dömdes Derek Chauvin, en före detta polis i Minneapolis, för att ha orsakat George Floyds död. Juryn fann honom skyldig till mord på alla tre åtalspunkterna: mord av andra och tredje graden, vilket motsvarar ej överlagt mord (dråp) och grovt vållande till annans död, samt till dråp av andra graden, vilket motsvarar vållande till annans död.

 • Det är ett ovanligt beslut. Det hör tyvärr inte till vanligheterna att poliser döms för den här typen av brott. Statistiken talar sitt tydliga språk: Icke-vita blir ofta orättvist behandlade av det amerikanska rättsystemet. Här är vad vi vet.
 • Nota bene: Till skillnad från många andra medier har Vad Vi Vet inte tidigare namngivit Derek Chauvin i vår rapportering. Orsaken är att han tidigare inte varit dömd, och därmed är att betrakta som oskyldig innan dom fallit. Enligt Vad Vi Vets journalistiska principer gäller detta även åtalade i mycket uppmärksammade rättegångar. För mer information om de principer som styr vår publicering, se vadvivet.se/om/
 • Defund the police Nya incidenter där svarta personer blivit föremål för övervåld och dödligt våld i de Förenta staterna har medfört att det åter höjts krav på att polisens budget borde minskas. Det ska även ses i ljuset att polisen i USA finansieras av kommunbudgeten. Här är vad vi vet.

Världen höjer ambitionerna i klimatarbetet - frågan är om det räcker

Den svenska europaparlamentarikern Jytte Guteland har förhandlat fram EUs nya klimatlag. Foto: Alexis Haulote/ Europaparlamentet

I veckan firades Earth Day och det har varit en vecka med fokus på klimatet. Europaparlamentet meddelade att man är överens med kommissionen och ministerrådet om att höja ambitionen i att minska utsläppen av växthusgaser.

 • Den nya klimatlagen innebär bland annat att man ska minska utsläppen till 2030 med minst 40 % (utifrån 1990 års nivåer) och att 32 % av energimixen inom den Europeiska Unionen ska vara förnyelsebar.
 • Den nya klimatlagen går mycket längre än vad många vågade hoppas på för bara ett år sedan. I avsnitt 57 av vår podd Perspektiv berättar Jytte Guteland om hur förhandlingarna gått till, vilken roll Greta Thunberg spelat och vad hon säger till de som kritiserar lagen för att inte gå långt nog. Här är vad vi vet.
President Joe Biden och klimatsändebudet John Kerry var värdar för det virtuella klimattoppmötet i Vita Huset i veckan. Foto: Evan Vucci/AP via TT

I veckan arrangerade Vita Huset ett klimattoppmöte där flera länder deklarerade höjda ambitioner till 2030.

 • USAs president Joe Biden meddelade att landet strävar efter att minska sina växthusgasutsläpp med 50 - 52 % (utifrån 2005 år nivåer), vilket är ungefär dubbelt så ambitiösa mål som under Barack Obamas tid.
 • Kanadas premiärminister Justin Trudeau lovade att de ska minska sina utsläpp med 40 - 45 % (utifrån 2005 nivåer) och inte ha några utsläpp alls 2050.
 • Japans premiärminister Yoshihide Suga deklarerade att man ska minska sina utsläpp med 46 % (från 2013 års nivåer) och ha noll utsläpp till 2050.
 • Koreas president Moon Jae-in meddelade att landet inte längre ska finansiera kolproduktion utomlands.

Vi är även i ett läge där människor över hela världen har höga förväntningar på sina ledare att göra mer för att motverka klimatförändringar.

 • De snabbaste minskningarna kan du åstadkomma själv. Vi har träffat forskaren som kartlagt vad vi kan göra på egen hand. Här är vad vi vet.

Sortera förpackningar ett enkelt sätt att bidra till minskade utsläpp

I samarbete med Stockholm Exergi | Ständiga förbättringar har minskat fjärrvärmens klimatpåverkan från år till år. Utsläpp från plasten i soporna försämrar dock klimatet lika mycket som alla Stockholms bilar, bussar och lastbilar under 6 månader.

 • Det här kan du göra: en av de enklaste klimathandlingarna för att minska din egen klimatpåverkan är därför att lämna plastförpackningarna till återvinning. Här är vad vi vet.

Veckans bildval

Indien slog i veckan rekord i antal insjuknade per dag, tre dagar i rad. Bara under lördagen insjuknade 346 786 personer i covid-19 och antalet avlidna igår uppgick till 2624 personer. Smittospridningen i landet går mycket snabbt och de flesta sjukhus är högt belastade. På bilden ses flera likbål och askan av andra på en plats som används för masskremeringar i New Deli. Foto: AP via TT.

Det här kräver också förklaringar

 • Könstillhörighet är subjektivt och långt ifrån binärt. Av sociala och rationella skäl överförenklar samhället synen på kön. Upplevelsen av kön är något helt annat. Här är vad vi vet.
 • Laserscanning möjliggör restaureringen av Notre Dame Den 15 april 2019 brann Paris mest kända katedral. Tack vare att interiören och exteriören kartlagts i detalj vet man ovanligt mycket om hur katedralen faktiskt såg ut, vilket underlättar återuppbyggnaden. Här är vad vi vet.
 • Inga bevis för att tyngdtäcken funkar. Det är många som säger att se sover bättre med tyngdtäcken. Det är möjligt, men det är inte tyngdtäckets förtjänst. Tacka placeboeffekten istället. Här är vad vi vet.

Sprid kunskap, inte virus

Det vanligaste sättet som folk upptäcker Vad Vi Vets veckobrev är via rekommendationer. Vill du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Jag gillar verkligen veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Det här var allt för idag. Hoppas du uppskattade mitt urval av fakta kring de viktigaste händelserna i veckan som gick. Vi hörs nästa vecka!

 • Om du inte redan prenumererar - klicka här för att inte missa veckobrevet nästa helg.