Gokväll!

 • Här kommer mitt urval av de viktigaste händelserna från veckan som gick, som vi förklarat utifrån fakta. Det här tar max 5 minuter att läsa.‌‌‌‌
 • Vad Vi Vet finansieras av våra läsare. Visste du att en prenumeration bara kostar 2,77 kr per dag?

Så påverkas La Niña av klimatförändringarna

I mars öppnade himlen sig över Sydney och det regnade mer på en vecka än vad det regnar på ett helt år på många andra ställen. Klimatförändringarna är en bidragande orsak.

 • En av de hårdast drabbade orterna är Windsor, en förort till Sydney, som tillsammans med andra förorter påverkades av översvämningar. Skillnaden mot ett normalår syns tydligt på de satellitbilder vi hämtat från Nasa. Här är vad vi vet.
 • Den värsta regnperioden är över nu. När vår korrespondent skickade in sin förklaring duggade det bara och hon fick se regnbågen för första gången på länge. Här är vad vi vet.
 • Australiens väder blir extremare. Enligt det nationella klimatrådet är det stora väderomslag som Australien har upplevt de senaste åren ett direkt resultat av klimatförändringar. Här är vad vi vet.
 • Minns du bränderna? Klimatförändringarna bidrog även till att omfattande skogsbränderna för ett drygt år sedan blev värre än vanligt. Här är vad vi vet.

Din plast påverkar klimatutsläppen i Stockholm

Värtaverket i Stockholm. Foto: Stockholm Exergi

I samarbete med Stockholm Exergi | Genom byggandet av ett nytt biokraftvärmeverk i Värtahamnen häromåret kunde Stockholm Energi börja använda träflis i form av rester från skogs- och sågindustrin Det gör att fjärrvärme blivit ett klimatsmart sätt att värma upp våra bostäder, och orsaken till att våra utsläpp är lägre än i många andra storstäder.

Men för att komma till noll klimatpåverkan behöver Stockholm Exergi hjälp från oss som bor i Stockholm. Det största delen av de kvarvarande utsläppen kommer från förbränningen av våra sopor - 325 000 ton på ett år! - och då framförallt från plastförpackningarna.

Det här kan du göra: en av de enklaste klimathandlingarna för att minska din egen och Stockholms klimatpåverkan är därför att lämna plastförpackningarna till återvinning. Om det inte finns i ditt hus är det sällan långt till närmaste station och numera finns det återvinningskärl i hemmet som är både stilrena och prisvärda om du vill skapa strukturerad förvaring hemma.


Känner du igen hur vårfåglarna låter?

När solen värmen och löven håller på att spricka är det som om fåglarnas sång hörs tydligare än vanligt.

 • Fyra läten. Sädesärla, Talgoxe, Blåmes och Koltrast är några av de fåglar som hörs mest nu. Vet du vilket läte som hör till vilken fågel? Här är vad vi vet.
 • Testa dig själv! På vår huvudkanal på Instagram har vi i helgen publicerat ett quiz för dig som vill testa dig själv. Här är testet.
 • Så funkar det. Naturens kraft manifesteras i en knopp som blir ett skott som blir blad eller en blomma. Men hur går det till, rent tekniskt? Här är vad vi vet.

Veckans bildval

För att markera 100 dagar som president höll Joe Biden ett tal i kongressen i onsdags. Det var första gången i landets historia som presidenten flankerades av två kvinnor. Vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi. Foto: Doug Mills/The New York Times via AP och TT.

Hur mår arbetarrörelsen?

Förstamajtåg med Per Albin Hansson i spetsen.

En gång i tiden hade arbetarrörelsen schwung i steget och gick rakryggade i sina förstamajtåg. De senaste åren tycks självförtroendet vackla - frågan är bara varför?

 • Payam Moula är chefredaktör för arbetarrörelsens tidning Tiden och i senaste avsnittet av vår omtyckta aktualitetspodd Perspektiv nämner han avsaknaden av utopier i samhället och den förlorade debatten om låglönejobb som tänkbara förklaringar. Men också varför han trots allt är optimistisk inför framtiden.
 • Du hittar avsnitt 67 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster (Avsnittet är bara 25 minuter långt).
 • Visste du att Sverige hade ett av de första förstamajtågen i världen? Premiären skedde 1890, på Hakberget i Stockholm. Vi har uppsökt arkiven. Här är vad vi vet.

Det här kräver också en förklaring

 • Därför firade vi Valborg. En engelsk prinsessa som helgonförklarades av katoliker och vars krafter ansågs nyttiga när häxor skulle skrämmas i väg har bidragit till att man i norra Europa högtidlighåller kvällen innan hennes heliga dag. Låter det rörigt? Här är vad vi vet.
 • Skaffa passiv inkomst. Tänk att kunna sälja saker utan att jobba. Eller i alla fall utan att jobba fler timmar. Många företagare drömmer om att sälja sin kunskap som en tjänst. Vi har träffat två som lyckats. Här är vad vi vet.
 • Digital blackface och konsten att välja rätt ord För en del kan gifs och andra memes vara kul och ibland praktiska att använda. Men när vita personer sprider bilder på svarta personer för att beskriva sina egna känslor gör de sig skyldiga till något som kallas "digitalt blackface". Här är vad vi vet.

Fakta som motverkar falska nyheter

Det vanligaste sättet som folk upptäcker det här veckobrevet är via rekommendationer. Kan du bidra till det? Jag har till och med förberett en kort text som du kan kopiera och använda.

Trött på fake news? Jag läser veckobrevet från @vadvivet som ger mig förklaringar av veckans viktigaste händelser - på under 5 minuter. Om du är vetgirig och inte redan prenumererar missar du faktiskt något. https://vvv.se/veckobrevet

Tack på förhand!


👏 Slut! Det här är allt du behöver veta om veckan som gick. Vi hörs nästa helg!

Ps. Gillar du veckobrevet? Det är våra betalande prenumeranter som bidrar till att vi kan leverera fakta till din inbox. Läs mer om våra prenumerationer.