Goddag!

 • Så är det åter söndag och alltså hög tid för mig välja ut de viktigaste händelserna från veckan som gick, och förklara dem utifrån fakta. Det här tar max 5 minuter att läsa.‌‌‌‌
 • ✊ I slutet av maj är det ett år sedan Black Lives Matter-protesterna tog fart över hela världen. På onsdag 26/5 kl 08-09 ordnar vi ett seminarium om hur BLM påverkat vår syn på människors lika värde och jämställdhet? Och hur har kommersiella varumärken använt (eller inte använt) BLM som för att förmedla sina värderingar i reklam och marknadsföring? [Evenemanget är bara för Vad Vi Vets prenumeranter som får en inbjudan i sin inbox ikväll klockan 9.]
 • Våra förklaringar hade inte varit möjlig utan våra prenumeranter. Visste du att en prenumeration kostar mindre än 3 kr/dag och att den ger dig obegränsad tillgång till alla våra förklaringar?
 • Frågor om veckobrevet eller vår journalistik? Svara på det här mejlet så kommer jag svara på det.

Vad är grejen med country?

Jill Johnson har sjungit country sedan tonåren. Foto: Olof Händén.

Musikkonsumtionen har ökat med 2,5 procent på strömningstjänsterna, jämfört med innan pandemin. Den genre som ökat allra mest är country - med 15,8 procent! Countrykonserter har varit bland de första att locka publik igen (med social distansering) i de Förenta staterna och stigande stjärnor som Luke Combs, Morgan Wallen och Gabby Barrett har sett sin musik strömmas miljontals gånger och de har fått mainstreamhits som Barretts "I hope". Orsakerna verkar vara både emotionella och tekniska. En del tycks söka tröst i genrens emotionella texter och nostalgiska sound, andra har helt enkelt upptäckt strömningstjänster först nu under pandemin. Den ökande populariteten för country gör att allt fler ställer sig en och samma fråga...

 • Vad är grejen med country? I avsnitt 70 av Vad Vi Vets förklarande podd "Perspektiv" gör Jill Johnson ett försök att förklara grejen med country för mig som precis upptäckt att jag gillar genren men som missat alla avsnitt av “Jills Veranda”. 🤗
 • Vi pratade om countryns historiska rötter, om att det som några kallar banalt upplever andra som äkta, om countrymusikens unika förmåga att reflektera mänskliga motgångar och riktiga öden. Även om hon motsätter sig alla försök att klassificera musik berättar hon om vilken sorts country hon inte är så förtjust i men ändå kan tänka sig att dansa till efter några bärs.

Du hittar avsnitt 70 av podden Perspektiv överallt i alla appar där du hittar poddar: Spotify, Apple Podcaster, Acast, Google Podcaster m.fl.

 • För att underlätta för dig som lyssnar att hitta artisterna vi talar om skapade vi även en spellista med populära låtar från dessa artister. Se mer här:

Flyktingströmmarna till Europa

Under veckan förfasades många över bilderna från den spanska enklaven i Nordafrika i veckan, där hundratals tog sig över gränsen genom att hoppa eller simma runt gränsstängslet.

 • Tre rutter Den illegala migrationen till EU går via tre huvudsakliga rutter, öster, väster och rakt över medelhavet. De senaste åren har EU introducerat nya regelverk för att hantera såväl legal som illegal migration. Här är vad vi vet.

Orsaken till att pingst förknippas med bröllop är oklar

Ett vanligt år hade massor av par gift sig igår, på pingstafton. Ofta omtalas ju pingst som den idealiska tiden att växla ringar och som kanske den största bröllopshelgen under året. Men varför? Ja, inte har det med själva pingsten att göra i alla fall. Och det är inte ens säkert att det är årets populäraste bröllopshelg.

 • Historien bakom. Vad Vi Vets Yasemin Bayramoglu har gjort ett tappert försök att kartlägga de historiska rötterna, något som visade sig vara snårigare och svårare än väntat. Här är vad vi vet.
 • Var kommer guldet ifrån? Tidigare i år begav sig Kinga Sandén långt in i Amazonas för att besöka de många små guldgruvor som startats där, på skövlade ytor mitt i djungeln för att förstå hur vår aptit för guld påverkar klimatet och förklara detta för Vad Vi Vets räkning. Här är vad vi vet.
 • Därför smakar ostron och champagne så bra ihop. Om du planerar att sätta guldkant på tillvaron på ditt bröllop finns en helt och hållet vetenskaplig förklaring till att sex stycken fines de Claires och ett glas torr champagne gifter sig så bra i munnen. Här är vad vi vet.

Så funkar Europaparlamentet

Rapporteringen från Bryssel har varit lite lugnare under pandemin eftersom andra frågor - som pandemin - kommit i vägen. Har du koll på Sveriges andra parlament, hur många ledamöter det finns och hur lagar stiftas?

 • Sveriges andra parlament. Europaparlamentet är en av de tre EU-institutioner som tillsammans stiftar nya EU-lagar, som alltså blir svenska lagar. Det är också ett av två parlament som svenska medborgare har rösträtt till. Här är vad vi vet.

Framtidsutmaningarna företagen pratar om nu

Juliana Perez Falke i Visby. Foto: Karl Melander för Vad Vi Vet

Reklam för Almi | Våren har varit kall men äntligen blommar körsbärsträden under några korta dagar i Visby. Vi träffar Juliana Perez Falke utomhus och tar en promenad i gränderna. Sättet att mötas är ett av de mest konkreta förändringarna som påverkat företag under året som gått. Som nationell kund- och affärschef på Almi har Perez Falke koll på hur företagen i Sverige mår och vilka framtidsutmaningar de talar om.

 • Kunskapen om scenarioplanering har ökat, kortsiktighet har blivit positivt och hållbarhet är numera ett sätt att framtidsrusta. Här är vad vi vet.

Veckans bildval

De Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken mötte i veckan Sveriges utrikesminister Ann Linde i Reykjavik på Island som en del av Arktiska rådets möte. Diplomater från USA och Ryssland möttes ansikte mot ansikte under mötet för första gången på länge, något som är viktigt då relationerna mellan länderna försämrats avsevärt på senare tid. Foto: Saul Loeb / AP via TT 

Det här kräver också en förklaring

 • Hagel. Delar av landet råkade ut för kraftiga hagelstormar igår. Så vad är hagel? Här är vad vi vet.
 • Fågelläten. Kan du skilja mellan lätet från en talgoxe och en blåmes? Här är vad vi vet.
 • 17:e mai. Det var allt annat än karnevalsstämning i Norge på årets nationaldagsfirande i veckan, på grund av pandemin. Har du koll på varför de firar just i maj? Här är vad vi vet.
Karl Johann var öde i måndags. Foto: Ørn E. Borgen / NTB via TT

🙌 Det var allt för den här veckan!

Detta var mitt urval av det viktigaste du behöver veta om veckan som gick.

Som vanligt vill jag tacka alla betalande prenumeranter! 👏 Det är ni som gör det möjligt för oss att skapa opartisk, faktabaserad journalistik och leverera den till tio tusen inboxar varje helg.

Vi hörs nästa helg!

/Per Grankvist
redaktör Vad Vi Vet

Ps. Något som gjorde mig lite klokare i veckan: Södertäljes förorter utgör exempel på hur olika platser utvecklas om de styrs uppifrån eller underifrån. Artikeln i tidskriften Arkitektur om Jennifer Macks bok synliggör skillnaderna och ger samtidigt en inblick i områden som jag inte ens visste existerade.